انواع زبان های برنامه نویسی و کاربرد آن ها

چرا باید برنامه نویسی یاد بگیریم؟
ممکن است این سوال برای شما نیز به وجود آمده باشد که چرا باید برنامه نویسی یاد بگیریم؟ دنیای امروزی به واسطهی توسعهی تکنولوژی و برنامه نویسی، پیشرفتهای فراوانی داشته است و این پیشرفتها توانستهاند اثرات مثبتی در جوانب مختلف زندگی بشر بر جای بگذارند.
برنامه نویسی فقط برای مهندسان کامپیوتر نیست!
در گذشته تصور میشد که یادگیری برنامه نویسی تنها مختص دانشجویان رشتهی کامپیوتر است و سایر رشتهها به آن نیازی ندارند؛ اما چنین تصوری دیگر صحیح نیست. امروزه نیاز به متخصصان برنامه نویسی در تمامی زمینهها از جمله پزشکی، حملونقل، علوم انسانی، اقتصاد و … احساس میشود. چه بهتر که متخصصان همین حوزهها با نیازسنجی در تخصص خود، برنامههای کاربردی مورد نظرشان را برای انجام سریعتر و دقیقتر کارها توسعه دهند.
تقویت مهارت حل مسئله با برنامه نویسی
علاوه بر کاربردهای گسترده، یادگیری برنامه نویسی میتواند مهارت حل مسئله را در شما تقویت کند. برنامه نویسی مغز شما را به تفکر عمیق و منطقی در مورد یک مسئله وادار میکند و به شما در سازماندهی افکار، بهکارگیری منطق و ارائهی راهکارهای مؤثر کمک میکند. هر بار که با یک چالش جدید روبهرو میشوید، مجبور خواهید شد قوانین خود را بسازید و رویکردی منطقی را دنبال کنید.
این تمرینات ذهنی، شما را به فردی باهوشتر و توانمندتر تبدیل کرده و به شما کمک میکند تا مشکلات روزمرهی خود را با تفکری بهتر و منطقیتر حل کنید. در واقع، این مهارتی است که میتواند نهتنها در حوزهی فناوری، بلکه در تمام ابعاد زندگی شما مؤثر باشد.
در ادامه چه خواهیم آموخت؟
در ادامه با معرفی انواع مختلف زبانهای برنامه نویسی، روشهای کسب درآمد از برنامه نویسی، و بهترین منابع آموزشی همراه ما باشید تا مسیر یادگیری خود را به بهترین شکل ممکن طی کنید.
زبانهای برنامه نویسی
زبان برنامه نویسی چیست؟ زبان برنامه نویسی یک زبان قراردادی است که مجموعهای از دستورالعملها را در بردارد و انواع مختلفی از خروجیها را تولید میکند. زبانهای برنامه نویسی برای پیادهسازی الگوریتمها استفاده میشوند.
تا کنون هزاران زبان برنامه نویسی برای کاربردهای مختلف ایجاد شده است و هر ساله بر تعداد آنها افزوده میشود. اما تنها تعداد اندکی از آنها کاربردهای گسترده و تقاضای بالا برای استخدام دارند.
اگر در ابتدای راه یادگیری برنامه نویسی باشید، ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که کدام زبان برنامه نویسی برای یادگیری بهتر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که نمیتوان تعیین کرد که کدام یک از زبانهای برنامه نویسی، خوب یا بد هستند و شما میبایست با توجه به علاقه و با تعیین مسیر و پلتفرم مورد نظر خود، زبان برنامه نویسی مناسب برای یادگیری را انتخاب کنید.
انواع زبانهای برنامه نویسی
اگر بخواهیم زبانهای برنامه نویسی را بر اساس پلتفرم و بستر مورد استفاده دستهبندی کنیم، چهار دستهبندی زیر به دست میآید.
زبانهای برنامه نویسی تحت دسکتاپ برای توسعهی نرمافزارهای تحت ویندوز و دسکتاپ استفاده میشوند. برخی از رایجترین زبانهای برنامه نویسی تحت دسکتاپ عبارتند از: C#، C، C++، Java، Python، Perl، Visual Basic.
زبانهای برنامه نویسی تحت وب به دو دستهی زبانهای برنامه نویسی سمت کاربر (Front end) و زبانهای برنامه نویسی سمت سرور (Back end) تقسیم میشوند. برخی زبانهای برنامه نویسی / نشانهگذاری سمت کاربر عبارتند از: HTML، CSS، JavaScript، jQuery. همچنین برخی زبانهای برنامه نویسی سمت سرور عبارتند از: Java، PHP، Ruby، Python، ASP.NET.
زبانهای برنامه نویسی موبایل برای توسعهی اپلیکیشنهای موبایل از زبانهای برنامه نویسی مختص هر پلتفرم استفاده میکنند. برخی از این زبانها عبارتند از: C#، Java، Swift، Ruby، Javascript و Objective-C.
زبانهای برنامه نویسی چند منظوره، زبانهایی هستند که قابلیت استفاده در چندین بخش و پلتفرم مختلف را دارند. برای نمونه، زبانهای C#، Python، Scala، GO، C++ و C از این دسته زبانها میباشند.
پیش نیازهای برنامه نویسی
برخی از مهمترین پیش نیازهای برنامه نویسی عبارتند از:
- یادگیری تایپ 10 انگشتی
- یادگیری زبان انگلیسی و اصطلاحات تخصصی برنامه نویسی
- آشنایی نسبی با کامپیوتر و اینترنت
- آشنایی با ریاضیات
- آشنایی با الگوریتم و فلوچارت
- پیش نیازهای یادگیری برنامه نویسی
- فلوچارت چیست؟ معرفی ابزارهایی برای تبدیل الگوریتم به فلوچارت + مثال
کسب درآمد از برنامه نویسی
ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چگونه از برنامه نویسی پول در بیاوریم؟ آیا برنامه نویسی درآمد دارد؟ در پاسخ به این سوالات میتوان گفت که برنامه نویسی یکی از پولسازترین مشاغل در سراسر دنیاست و شما میتوانید به روشهای مختلف، حتی بدون نیاز به استخدام در شرکتهای برنامه نویسی به کسب درآمد از تواناییهای خود بپردازید.
تنها کافی است مسیر و علاقهی خود را به درستی انتخاب کرده، یادگیری را شروع کنید و همواره دانش و اطلاعات خود را به روز نگه دارید تا بتوانید برنامههایی متناسب با نیازهای جدید را توسعه دهید. سپس برای خود پروژههایی تعریف کنید و شروع به کدنویسی آنها کنید تا در آینده بتوانید آنها را به عنوان نمونه کار به مشتریان خود نشان دهید.
در نهایت نیز میتوانید وب سایت یا اپلیکیشنهای خود را توسعه داده و از این طریق به کسب درآمد نامحدود دسترسی پیدا کنید، برای سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی به صورت قراردادی یا پروژهای کار کنید و یا از طریق سایتهای فریلنسری پروژههای مختلف را دریافت کنید. همچنین میتوانید از طریق فروش پکیجهای آموزش برنامهنویسی، ایده پردازی و انجام پروژههای دانشجویی به درآمد بالایی دست پیدا کنید.
درآمد برنامه نویسی چقدر است؟
درآمد برنامه نویسی در کشورها و ایالتهای مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال، در کشور آمریکا، میزان درآمد برنامه نویسان بین 65 هزار دلار تا 110 هزار دلار در سال است و در کشور آلمان میزان درآمد برنامه نویسان بین 36 هزار یورو تا 67 هزار یورو متغیر میباشد. در ایران نیز درآمد برنامهنویسان از ماهیانه 5 میلیون تومان تا 20 میلیون تومان و در مواردی حتی بیشتر متغیر میباشد.
سیستم مورد نیاز برای برنامه نویسی داشتن یک سیستم قوی برای برنامه نویسی، میتواند لذت برنامه نویسی شما را افزایش دهد اما برای شروع برنامه نویسی به سیستمهای گران قیمت نیاز ندارید و حتی سخت افزارهای ضعیف هم نیازهای شما را برطرف میکنند. جالب است بدانید حتی بسیاری از افراد بدون داشتن لپ تاپ، برنامه نویسی را شروع میکنند. 5 مدل پیشنهادی لپ تاپ برای برنامه نویسی موبایل و وب در جدول زیر آورده شده است.
بهترین زبانهای برنامهنویسی
برخی از زبانهای برنامهنویسی محبوبیت زیادی در دنیا دارند و میتوانند برای برنامهنویسان این زبانها ثروت زیادی به همراه داشته باشند. برخی از بهترین زبانهای برنامهنویسی عبارتند از: Python، Java، R، Javascript، Swift، C++، C#، PHP، SQL و GO.
کتابهای آموزش برنامهنویسی
برخی افراد یادگیری برنامهنویسی با استفاده از کتاب را بر روشهایی مانند تماشای ویدیو ترجیح میدهند. مزیت این روش این است که کتابها همیشه در دسترس هستند و شما میتوانید در هر مکان و زمانی به یادگیری برنامهنویسی بپردازید!
مهاجرت از طریق برنامهنویسی
امروزه، کشورهای توسعهیافته بیشتر از گذشته سعی در جذب متخصصان برنامهنویسی دارند و با در نظر گرفتن مزایای ویژه، سعی میکنند برنامهنویسان در زمینههای مختلف را به خود جذب کنند. افرادی که تمایل به مهاجرت از طریق برنامهنویسی دارند، معمولا کشورهای انگلیسی زبان را ترجیح میدهند و سایر کشورهای مدرن مانند روسیه، ژاپن، سنگاپور و… به دلیل عدم تسلط بر زبان این کشورها، گزینههای بعدی برنامهنویسان برای مهاجرت هستند. علاوه بر این، تفاوت درآمد برنامهنویسان، شرایط اقتصادی کشور مقصد و نسبت مخارج به درآمد مسئلهای بسیار مهم است که باید به آن توجه داشت.
تمامی زبانهای برنامهنویسی مناسب یادگیری و مهاجرت هستند
تمامی زبانهای برنامهنویسی، به شرطی که در آنها مهارت کافی کسب کنید، برای یادگیری و مهاجرت مناسب هستند. هر زبانی بازار کار خود را دارد و بهتر است پیش از تصمیمگیری، برنامهریزی کنید.
آیا من هم میتوانم برنامهنویس شوم؟
ممکن است مزایای بیشمار و درآمد بالای برنامهنویسان، موجب شود برخی به یادگیری این حرفه روی آورند و پس از مدتی به دلیل عدم تطابق روحیات و ویژگیهایشان با ویژگیهای یک برنامهنویس، در نیمهی راه پشیمان شده و آن را رها کنند.
آموزش برنامهنویسی اندروید
درصد بسیار زیادی از بازار موبایل را موبایلهایی با سیستم عامل اندروید تشکیل میدهند و به همین دلیل درصد بالایی از سرمایهگذاران ترجیح میدهند تا در این زمینه سرمایهگذاری کنند. این موضوع باعث تقاضای بالا برای استخدام برنامهنویسان اندروید میشود. برای نوشتن اپلیکیشنهای اندروید، شما به یادگیری زبانهایی مانند Java، Kotlin، C#، C++ و یا Dart نیاز خواهید داشت. با استفاده از این زبانها شما میتوانید اپلیکیشنهای موسیقی، بازی، چت و… را برای دستگاههای اندروید توسعه دهید.
کسب درآمد از برنامهنویسی اندروید
روشهای زیادی برای کسب درآمد از برنامهنویسی اندروید وجود دارد و شما میتوانید پس از کسب مهارت کافی در این زمینه، با نیازسنجی و خلاقیت خود، برنامههایی جذاب ایجاد کنید و به کسب درآمد از آنها بپردازید. همچنین میتوانید اپلیکیشن خود را در گوگل پلی یا بازار قرار داده و از طریق دریافت تبلیغات یا پرداخت درون برنامهای کسب درآمد کنید.
بهترین روش یادگیری برنامهنویسی اندروید
آموزش زبان برنامهنویسی پایتون
وقتی Guido van Rossum در دهه 1990 میلادی، پایتون را به عنوان پروژه جانبی خود توسعه میداد، هیچ کس فکر نمیکرد که روزی این زبان به محبوبترین زبان برنامهنویسی دنیا تبدیل شود. پایتون یک زبان زیبا، ساده، متنباز، شیگرا و در عین حال قدرتمند است. این زبان جامعه و پشتیبانی بسیار فعالی دارد و هر زمان هنگام کدنویسی به مشکل برخورد کنید به راحتی میتوانید راهحل آن را با کمی جستوجو در اینترنت یا پرسش سوال خود در انجمنها پیدا کنید.
کاربرد زبان برنامهنویسی پایتون
امروزه، پایتون در همهی زمینههای توسعه نرمافزار کاملاً پیشرو است و مورد استفاده قرار میگیرد. یادگیری زبان پایتون بسیار ساده بوده و کتابخانههای قدرتمند این زبان، به شما امکان توسعهی هر نوع برنامهای را میدهند. برای مثال، شما میتوانید پروژههای یادگیری ماشینی خود را با استفاده از کتابخانهی تنسور فلو (TensorFlow) و از پیلاو (Pillow) در پروژههای پردازش تصویر استفاده کنید. تعداد کتابخانههای کاربردی پایتون بسیار زیاد است و با کمی جستوجو میتوانید کتابخانهی مورد نیاز خود را پیدا کنید.
ویژگیهای زبان برنامهنویسی پایتون
زبان برنامهنویسی پایتون بسیار ساده و نزدیک به زبان انسان است. این زبان به شما اجازه میدهد تا با کدهای کمتر، کارهای بیشتری انجام دهید. پس از یادگیری پایتون، یادگیری سایر زبانهای برنامهنویسی برای شما بسیار آسانتر خواهد بود. قوانین پایتون به شما کمک میکنند تا هنگام برنامهنویسی، خطاهای کمتری انجام دهید. این زبان خوانایی و انعطافپذیری بالایی دارد و خطایابی در آن بسیار ساده است.
کسب درآمد از برنامهنویسی پایتون
با توجه به تقاضای بالا برای برنامهنویسان پایتون، در هر کجای دنیا که باشید میتوانید از این زبان کسب درآمد کنید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود، زبان پایتون یکی از زبانهایی است که کارفرمایان تمایل زیادی به استخدام متخصصان این زبان دارند.
آموزش زبان برنامه نویسی PHP
زبان برنامه نویسی PHP یک زبان اسکریپت نویسی قدرتمند و متن باز سمت سرور برای طراحی وب سایتهای پویا است. این زبان رایگان است و در توسعهی محبوبترین سایت ساز دنیا یعنی وردپرس استفاده شده است. انتخاب PHP نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی سمت سرور مزایای قابل توجهی دارد. PHP زبانی ساده است و برای یادگیری مبتدیان مناسب است. شما میتوانید در زمانی کوتاهی بر مفاهیم اصلی این زبان مسلط شده و به بازار کار وارد شوید.
زبان PHP سرعت بالاتری نسبت به سایر زبانهای اسکریپت نویسی مانند ASP.NET و JSP دارد و به دلیل جامعهی جهانی پشتیبانی گسترده، یافتن مستندات و عیب یابی آن بسیار آسان است.
شاید شما هم شنیده باشید که یکی از پولسازترین مشاغل دنیا، طراحی وب سایت است و این سوال برای شما پیش بیاید که طراحی سایت را از کجا شروع کنیم؟ شما برای ورود به دنیای طراحی وب، باید مراحل یادگیری طراحی وب سایت را به ترتیب طی کنید. مسیر یادگیری برنامه نویسی وب بدین صورت میباشد: ابتدا یک ویرایشگر متن مانند Notepad++، PhpStorm، Microsoft Visual StudioT، NetBeans و یا هر ویرایشگر کد دیگری را بر روی سیستم خود نصب کنید. سپس به یادگیری زبانهای HTML، CSS، Javascript و یک زبان سمت سرور مانند PHP بپردازید.
درآمد برنامه نویسی وب
اگر شما بتوانید مهارت بالایی در برنامه نویسی تحت وب کسب کنید، درآمد بسیار بالایی خواهید داشت. برای مثال در کشور آمریکا، درآمد سالیانهی برنامه نویسان وب مبلغی بین 70 هزار دلار تا 130 هزار دلار در سال است.
طراحی رابط کاربری (UI)
رابط کاربری فضایی است که در آن تعامل میان کاربران و وب سایت شما انجام میشود. طراحی رابط کاربری نقطهی تلاقی هنر و علم برنامه نویسی کامپیوتر است و یک طراح موفق میبایست بر هر دو علم تسلط کافی داشته باشد. کاربران به واسطهی رابط کاربری به وب سایت جذب میشوند و این میتواند زمینهساز مراجعات بعدی آنها باشد.
معمولا به افرادی که به تازگی با دنیای برنامه نویسی وب آشنا شدهاند توصیه میشود تا کار خود را با طراحی رابط کاربری آغاز کنند زیرا یادگیری برنامه نویسی فرانت اند نسبت به برنامه نویسی بک اند آسانتر و شیرینتر میباشد. علاقهمندان به این حوزه میتوانند بلافاصله پس از مدت کوتاهی آموزش، آموختههای خود را پیاده سازی کنند و نتیجهی آن را به صورت عملی مشاهده کنند.
اگر تمایل دارید فعالیت خود را در برنامه نویسی وب شروع کنید، به شما یادگیری طراحی رابط کاربری را توصیه میکنیم زیرا برای شما بسیار جذاب خواهد بود و به هیچ عنوان خسته کننده نیست.
کسب درآمد از طراحی رابط کاربری
تقاضا برای طراحی رابط کاربری، روز به روز در حال افزایش است زیرا علاوه بر به وجود آمدن وب سایتهای جدید، وب سایتهای قدیمی نیز برای بروز رسانی طرح وب سایت خود، از طراحان رابط کاربری درخواست همکاری میکنند. شما میتوانید با یادگیری طراحی رابط کاربری از طریق وب سایتهای فریلنسری داخلی و خارجی به کسب درآمد بپردازید.
درآمد سالیانهی یک طراح رابط کاربری در آمریکا حدودا 76 هزار دلار در سال میباشد و میتواند بنا بر به تجربه و تسلط شما، افزایش یابد.
آموزش برنامه نویسی با فریمورک لاراول
Laravel محبوبترین فریمورک PHP است. لاراول به طور چشمگیری، سرعت برنامه نویسی شما را بالا میبرد. لاراول بر پایهی معماری MVC است و امنیت بالاتری برای سیستم شما فراهم میکند؛ در صورتی که توسعهی وب سایتهای پیچیده و تامین امنیت آنها بدون استفاده از این فریم ورک بسیار مشکل خواهد بود.
برخی از مهمترین ویژگیهای لاراول عبارتند از: امنیت بالا، آسانی در یادگیری، آسانتر کردن اعمالی همچون احراز هویت (Authentication)، توسعه برنامه بدون به خطر افتادن قابلیتها و کدهای قبلی برنامه، قابلیت ایجاد پکیجهای مختلف، استفاده کردن از موتور Template Blade، افزایش چشمگیر سرعت کد نویسی، قابلیت اجرای تستهای متعدد مانند Unit Testing با استفاده از دستوراتی ساده و …
آموزش برنامه نویسی جاوا اسکریپت
زبان برنامه نویسی JavaScript یکی از محبوبترین و پرتقاضاترین زبانهای برنامه نویسی دنیاست. از جمله کاربردهای زبان جاوا اسکریپت میتوان به برنامه نویسی سمت سرور و سمت کاربر سایت، اپلیکیشنهای موبایل، بازی و اپلیکیشنهای دسکتاپ اشاره کرد. جاوا اسکریپت یک زبان مفسری و شی گراست و بر خلاف زبانهای کامپایلری، به سیستم عامل وابسته نیست. این زبان برای تفسیر شدن به کامپایلر نیاز ندارد و شما برای نوشتن کدهای جاوا اسکریپت تنها به یک ویرایشگر متنی نیاز دارید.
کدهای جاوا اسکریپت به صورت کراس پلتفرم بر روی پلتفرمها و مرورگرهای مختلف اجرا میشوند.
پیش نیاز یادگیری جاوا اسکریپت
بهتر است پیش از شروع به یادگیری جاوا اسکریپت، با زبانهای HTML و CSS آشنایی داشته باشید.
بازار کار جاوا اسکریپت
به دلیل کراس پلتفرم بودن و کتابخانههای فراوان و کاربردی و فریم ورکهای جاوا اسکریپت، این زبان پرتقاضاترین زبان برنامه نویسی دنیاست و حقوق یک متخصص جاوا اسکریپت در کشور آمریکا به طور متوسط، سالیانه حدودا 85 هزار دلار میباشد.
آموزش وردپرس
وردپرس محبوبترین پلتفرم توسعهی وب سایت است و بیش از 30 درصد از کل وب سایتهای دنیا از آن استفاده میکنند. شما میتوانید با یادگیری ساخت افزونه و قالبهای وردپرس و فروش آنها در مارکتهای داخلی و خارجی، یک منبع نامحدود برای کسب درآمد خود داشته باشید.
آموزش علم داده
علم داده یک زمینه میان رشتهای و ترکیبی از اصول، فرآیندها و الگوریتمهاست که به متخصصان این علم کمک میکند تا از تحلیل دادههای کاربران، اطلاعات مورد نیاز خود را به دست بیاورند و در جهت ارائهی بهتر خدمات به کاربران از این اطلاعات استفاده کنند. برای مثال علم داده کمک میکند تا تبلیغات مورد علاقهی هر کاربر به صورت منحصر به فرد به وی نشان داده شود و از نمایش تبلیغاتی که کاربر علاقهای به آنها ندارد، جلوگیری شود.
بازار کار علم داده
امروزه با افزایش حضور کاربران در اینترنت و با توجه به حجم بالای اطلاعات کاربران از حضور در وب سایتها، تقاضا برای استخدام متخصصان علم داده رو به افزایش است و شما میتوانید با تسلط بر آن در شرکتهای بزرگ و کوچک داخلی و خارجی استخدام شوید. در کشور آمریکا متوسط حقوق دریافتی یک متخصص علم داده حدودا 114 هزار دلار در سال است، که مبلغ قابل توجهی میباشد!
جمعبندی
در سر تا سر دنیا و همگام با پیشرفت تکنولوژی، تقاضا برای استخدام متخصصان برنامه نویسی رو به افزایش است. تنها کافی است که پیش از شروع، علاقهی خود را کشف کنید و در زمینهی مورد علاقهی خود قدم بگذارید.
اگر سوالی داشتید یا نیاز به اطلاعات بیشتری داشتید، من در خدمت شما هستم!
























