سرور اختصاصی چیست و چه کاربردی دارد؟

یکی از اولین تصمیماتی که هنگام راه اندازی یک وب سایت یا یک استارت آپ باید بگیرید این است که چگونه میخواهید پروژه خود را در فضای وب در اختیار دیگران قرار دهید. اولین گزینه ای که عموما در دسترس است و هزینه بسیار پایینی دارد استفاده از یک هاست اشتراکی هست.
فرض کنید شما یک پروژه وردپرسی دارید و می خواهید در بستر اینترنت سایت خود را راه اندازی کنید ساده ترین و در دسترس ترین گزینه برای شما هاست وردپرس می باشد.
یک هاست با دسترسی که در اختیار شما قرار می دهد می توانید به سادگی پروژه را بارگذاری کنید و به توسعه وب سایت خود بپردازید. این هاست با توجه به قیمت و هزینه ای که دارند بسیار مناسب هستند .
اما فرض کنیم پروژه ای که شما قرار است راه اندازی کنید بسیار بزرگتر است و میزبان تعداد بالایی از کاربران خواهد بود و همچنین ساختار پروژه به شکلی نیست که روی هاست امکان نصب تمام پیش نیاز های مربوط به پروژه باشد! هاست ها دسترسی محدود تری دارند و امکان شخصی سازی در نصب کتابخانه ها را ندارند و شرکت های هاستینگ هم بنا به ملاحظات امنیتی که دارند این دسترسی را در اختیار کاربران قرار تمی دهند! در این صورت آیا واقعا هاست می تواند نیاز های شما را برآورده کند؟!؟ قطعا خیر
در اینجا ما با نوع خاصی از سرویس ها مواجه می شویم به نام سرور های اختصاصی!
سرور اختصاصی چیست؟
سرور اختصاصی نوعی از سرویس های میزبانی هست که در آن دسترسی کامل به یک سرور در اختیار کاربر قرار می گیرد و به طور کامل به منابع سخت افزاری سرور یعنی Ram , Cpu و هارد در اختیار کاربر قرار می گیرد و می تواند از تمام منابع به هر شکلی که نیاز دارد استفاده کند این موضوع باعث می شود عملکرد، امنیت و قابلیت اطمینان سرور به شکل قابل توجهی افزایش یابد.
دسترسی به سرور های اختصاصی به صورت Root می باشد و امکان نصب هر کتابخانه یا سرویسی روی سرور های اختصاصی فراهم هست.
استفاده از سرور اختصاصی معمولاً برای پروژه هایی توصیه می شود که ترافیک بالا، نیاز به پردازش سنگین یا حساسیت امنیتی دارند. برای مثال، وب سایت های پربازدید، نرمافزار های آنلاین پیچیده، پایگاه داده های حجیم یا خدماتی که نیاز به پاسخ دهی سریع دارند، از سرور اختصاصی بهره میبرند.
در این نوع سرور، کاربر آزادی کامل برای انتخاب و پیکربندی سیستم عامل، نرمافزار ها و سیاست های امنیتی دارد، چیزی که در سرویسهای اشتراکی ممکن نیست.

انواع سرور اختصاصی:
در این قسمت می خواهیم انواع سرور اختصاصی را مورد بررسی قرار دهیم و در مورد هر کدام توضیح خواهیم داد.
1- سرور اختصاصی مدیریت شده:
در این نوع سرور های اختصاصی که توسط شرکت های هاستینگ ارائه می شود کانفیگ و مدیریت سرور کامل با شرکت هاستینگ می باشد و علاوه بر هزینه سرور اختصاصی و لایسنس های نصب شده که هر ماه دریافت می شود یک هزینه مجزا بابت خدمات پشتیبانی خود دریافت می کنند. و کاربر دغدغه کمتری بابت مشکلات احتمالی و داون تایم هایی که ممکن است رخ دهد دارد و در صورت بروز مشکل هم با اطلاع دادن به شرکت هاستینگ آن ها تلاش می کنند مشکل را حل کنند!
از مزایای این سرور ها این است که شما فقط باید به توسعه پروژه خود بپردازید و مسائل مربوط به کانفیگ ها و پشتیبانی ها فنی را برعهده شرکت هاستینگ می گذارید!
البته باید این نکته را هم ذکر کرد بعضی شرکت های هاستینگ دسترسی کامل سرور اختصاصی را جهت اینکه به صورت تصادفی کاربر مشکلی روی سرور ایجاد نکند در اختیار کاربر قرار نمی دهند و تمام درخواست های مربوط به سرور را خودشان پیگیری می کنند. اما اینکه دسترسی در چه سطحی در اختیار کاربر قرار می گیرد موضوعی هست که قبل از خرید می توانید از شرکت هاستینگ بپرسید!
تنها معایبی که این سرور ها دارد این است که مالکیت کامل سخت افزار ها برعهده کاربرنخواهد بود و هزینه نسبتا بالایی به نسبت به سرور های اختصاصی مدیریت نشده دارند!
2- سرور اختصاصی مدیریت نشده:
سرور های اختصاصی مدیریت نشده نوعی دیگر از سرور های اختصاصی هست که در آن فقط شرکت هاستینگ دسترسی به سرور را در اختیار شما قرار می دهد و بقیه موارد با خود شما خواهد بود!
این سرور ها هیچ گونه پشتیبانی فنی ندارند و هر موردی که در سطح سرور از نظر نرم افزاری رخ دهد خود کاربر باید نسبت به بررسی و حل سرور اقدام کند!
شرکت هاستینگ یک دسترسی به root سرور اگر لینوکس باشد و یا یک دسترسی به ویندوز سرور در اختیار شما قرار می دهد و با دسترسی ilo که در اختیار شما قرار می دهد می توانید وضعیت سرور را مورد بررسی قرار دهید و در صورت بروز هرگونه مشکل نرم افزاری باید مورد را برطرف کنید.
عموما شرکت های هاستینگ سرور های اختصاصی مدیریت نشده را بررسی نمی کنند و در صورت بررسی هم برای هر ساعت تایمی که روی سرور سپری می کنند هزینه دریافت می کنند!
این مدل سرور ها برای کاربرانی مناسب هست که دانش سمت سرور بالایی دارند و قبلا با سرور های اختصاصی کار کرده اند و می توانند از پس چالش های احتمالی سرور برآيند! در غیر این صورت سرور های مدیریت شده شاید گزینه به مراتب بهتری باشد! هرچند نباید از هزینه کمتر این سرور ها چشم پوشی کرد!
3- سرور اختصاصی درون سازمانی:
سرور های اختصاصی درون سازمانی نوعی از سرور های اختصاصی هستند که در آن یک ارگان سرور را داخل دفتر یا شرکت خود قرار می دهد و آن را داخل دیتاسنتر نمی برد! عموما برای ارگان های دولتی و شرکت های خصوصی که اطلاعات بسیار حساسی را میزبانی می کنند از این سرور ها استفاده می کنند. در این شرایط سرور اختصاصی به شکل فیزیکی خریداری می شود و درون مجموعه به یک اینترنت پر سرعت متصل می شود و در دسترس قرار می گیرد! عموما دسترسی به این سرور ها به شکل محدود و درون سازمانی هست و از نظر امنیتی با توجه به محدود بدون دسترسی در وضعیت بسیار بهتری نسبت به سایت سرور ها قرار می گیرند! اگر چه دسترسی عموم به این سرور ها محدود خواهد بود و برای همه پیشنهاد نمی شود چون یکی از چالش های اصلی این سرور ها بحث خود اینترنت می باشد که تامین اینترنت پرسرعت و بدون قطعی یک چالش اصلی می باشد.
4- سرور اختصاصی داخل دیتاسنتر:
گاهی کاربران سرور های اختصاصی را به صورت فیزیکی خریداری می کنند تا مالکیت کامل سرور در اختیار خود آن ها باشد اما با توجه به محدودیت هایی که در خصوص تامین برق و اینترنت دارند آن را به دیتاسنتر های می سپارند تا در دسترس قرار بگیرد! طبیعی هست ماهانه باید برای هر یونیتی که از دیتاسنتر دریافت می کنند بابت هر سرور هزینه باید بپردازند!
این سرور های اختصاصی داخل دیتاسنتر قرار خواهند گرفت و مالکیت سرور کاملا برعهده کاربر هست و طبیعتا دیتاسنتر هیچ پشتیبانی بجز پشتیبانی های فیزیکی (وصل بودن شبکه یا برق) نمی دهد و بقیه موارد برعهده کاربر هست!
این روش کمک می کند که خیال کاربر از بابت در دسترس بودن همیشگی سرور راحت باشد و هر زمان هم تمایل داشته باشد میتواند به صورت فیزیکی سرور را مجدد دریافت کند.

سرور اختصاصی باید ها و نباید ها:
گاهی تهیه یک سرور اختصاصی اجتناب ناپذیر هست! با توجه به مواردی که ذکر شد گاهی یک شخص به ناچار برای پروژه خود باید سرور اختصاصی تهیه کند و این مورد باید انجام شود و کاربر هم تمام چالش های احتمالی آن را می پذیرد و باید سعی کند تا جای ممکن نسبت به مشکلاتی که قرار است رخ دهد آگاهی داشته باشد تا غافلگیر نشود!
فراموش نکنید هر قطعی که در سرور رخ می دهد و اگر سرور در مالکیت شما باشد یا مدیریت نشده باشد باید خود شما نسبت به حل آن اقدام کنید! و اگر از قبل برای این شرایط آمادگی نداشته باشید قطعی های طولانی مدت را تجربه خواهید کرد!
چند نکته را باید از قبل عمل کنید تا جای ممکن بروز مشکلات احتمالی کاهش یابد.
1- دیسک سرور باید Raid باشد:
در زمان تهیه سرور اختصاصی و نصب سیستم عامل حتما باید این مورد را در نظر داشته باشید که هارد ها به صورت Raid شده باشد! Raid های سخت افزاری و نرم افزاری کمک می کند اگر یک هارد دچار مشکل شد مشکلی برای اطلاعات رخ ندهد! و داده ها بدون مشکل در دسترس باشد و نهایتا هارد تعویض شود! این مورد در Raid10 حتی داون تایم هم رخ نمی دهد و فقط کافی هست هارد سوخته شده خارج و هارد جدید وارد شود! دقت کنید نوع هاردی که مجدد اضافه می شود باید کاملا با هارد های قبلی سرور از نظر فنی و مشخصات برابری داشته باشد!
پس استفاده از Raid تا حد بسیار بالایی خیال شما را از بابت حفظ اطلاعات راحت می کند!
2- بک آپ گیری خارج از فضای سرور باشد:
شاید مهمترین موضوع در خصوص سرورهای اختصاصی این است که باید بک آپ گیری منظم تهیه شود! و این مورد نباید در داخل خود سرور ذخیره شود! شما می توانید چند نسخه را در داخل سرور قرار دهید ولی هفته ای حداقل یک نسخه باید از سرور خارج شود و به دیتاسنتر دیگر منتقل شود! اگر سایت شما مدام در حال بروزرسانی هست این عدد باید بیش تر از یک عدد در هفته باشد!
اما چرا نباید داخل خود دیتاسنتر ذخیره شود؟ فرض کنید دیتاسنتر دچار مشکل حریق یا سیل شد! حتی در جنگ های احتمالی هدف اصابت موشک قرار گرفت! اگر قرار است سرور اختصاصی شما از بین برود اطلاعات شما در دیتاسنتر دیگر و در سرور دیگر بدون مشکل قرار داشته باشد تا یک شبه تمام داده ها از بین نرود!
بک آپ گیری کمک می کند اگر مشکلی در اطلاعات رخ داد! هارد سرور سوخت یا اصلا پروژه هک شد امکان بازگردانی داده فراهم شود
پس فراموش نکنید بک آپ گیری یک موضوع بسیار مهم هست و خارج کردن بک آپ از سرور موضوع مهمتری است!
3- ILO یا سلامت هارد منظم چک شود:
گاهی سرور دچار مشکلات سخت افزاری مانند سوختن یک فن یا خطا در بحث ram و سی پیو می باشد که اگر زود بررسی نشود ممکن است مشکلات جدی و بحرانی ایجاد کند!
پس با بررسی مداوم ILO و سلامت هارد در سیستم عامل می توان از مشکلات احتمالی جلوگیری کرد و اگر هم موردی رخ داد قبل از داون تایم های طولانی بررسی و رفع شود.
4- مانیتورینگ حرفه ای داشته باشید:
یک مورد مهم در بحث سرور های اختصاصی بحث مانیتورینگ می باشد! وقتی شما هاست دارید مانیتورینگ توسط شرکت هاستینگ انجام می شود وقتی شما سرور اختصاصی تهیه می کنید این مورد برعهده شما خواهد بود باید از ابزارهای حرفه ای در این حوزه استفاده کنید و به شکلی باید باشد که در هر قطعی به صورت پیامک یا ایمیل به شما اطلاع داده شود! تا قبل از اینکه کاربر متوجه قطعی شود و به شما اطلاع دهد خود شما بررسی و حل کنید.
کاربری های زیر برای سرور اختصاصی پیشنهاد می شود :
الف- سایت های پربازدید با ترافیک بالا
ب- فروشگاه های اینترنتی پربازدید
پ- سایت های اشتراک گذاری ویدئو
ت- سایتهای سازمانی و دولتی دارای اطلاعات مهم و دیتابیس های حجیم
ث- راه اندازی سرویس های اینترنتی مختلف
نتیجه گیری:
وقتی نوبت به تصمیم گیری آگاهانه در مورد بهترین نوع سرور برای نیازهای شما می رسد، باید بودجه و نیازهای عملیاتی کسب و کار خود را در نظر بگیرید. برای مشاغل کوچکتر ، یک سرور مشترک هزینه ها را کاهش می دهد و نیاز به دانش فنی بالایی ندارد ، اما کنترل شما را محدود می سازد.
هزینه یک سرور اختصاصی بالاست و به دانش فنی بیشتری نیاز دارد. با این وجود ، این قابلیت را برای شما فراهم می سازد تا سرور را به روش خود اجرا کنید.
در نتیجه سایت شما توسط دیگران که در یک سرور مشترک میزبانی می شوند ، کند نخواهد شد.

اشتراک گذاری یک سرور به معنای اشتراک منابع سرور فیزیکی از جمله پهنای باند، حافظه و پردازش است.
اگر سایت دیگری که در سرور همان میزبانی می شود ، بازدید بسیار زیادی داشته باشد، ممکن است سرعت سایت شما را کاهش دهد. سرور اختصاصی راه حلی برای این مشکل است.
اگر شما به منابع بالای نیاز دارید و هیچ شرکتی هاست مدنظر شما را در لیست سرویس های خود ندارد پیشنهاد می کنیم قبل از خرید هاست یکبار هاست اختصاصی پارس وب سرور را تست بفرمایید.
این هاست ها با منابع بالایی که دارند به خوبی سایت هایی با مصرف بالا را میزبانی می کنند و شما را از دردسرهای مربوط به سرور اختصاصی هم نجات خواهند داد.
شرکت پارس وب سرور اقدام به ارائه سرورهای اختصاصی قدرتمند، با کیفیت، امن و پایدار نموده است که می توانید به انتخاب سرویس های مد نظر خود در بین پلن های متنوع آن بپردازید.