✨معرفی فریمورک های مورداستفاده برای فرانت نودجی اس (nodejs)

نودجی اس (nodej) فقط یک فریمورک جاوااسکریپت runtime نیست و یک اکوسیستم کامل برای توسعه اپلیکیشن های فول استک است که بک اند و فرانت اند پروژه را در بر می گیرد. استفاده از فریمورک های نودجی اس به عنوان فرانت اند چند امتیاز بزرگ برای پروژه دارد. (وب سایت رسمی نود جی اس)
در نود جی اس، همزبانی فرانت اند و بک اند پروژه (isomorphic js) و استفاده مشترک از ماژول ها در سمت سرور و سمت کلاینت و ابزارهای مشترک نصب ماژول ها مثل npm, pnpm, yarn می تواند یک مزیت محسوب شود که بر روی کارایی پروژه، هزینه راه اندازی و اجرا و تجربه توسعه (dx) تاثیر می گذارد.
عموما بک اند پروژه های نود جی اس بر روی سابدامنه راه اندازی می شود و شما بعد از خرید هاست های نود جی اس می توانید با استفاده از آموزش ساخت سابدامنه، سابدامنه مورد نظر خود را در سی پنل ایجاد و با آموزش راه اندازی پروژه نود جی اس پروژه خود را راه اندازی کنید.
برای بک اند شما می توانید از فریمورک های مختلف نود جی اس استفاده کنید که در پست دیگر پارس وب سرور به آن اشاره خواهیم کرد.
برای فرانت اند نود جی اس ( nodejs) اغلب از دامنه اصلی و یا اگر هاست شما ادان دامنه داشته باشد از ادان استفاده می شود. اگر خواستید از ادان دامنه بر روی هاست خود استفاده کنید می توانید آموزش اضافه کردن دامنه به صورت ادان استفاده کنید. توجه داشته باشید که در اینصورت باید دامنه شما ثبت و فعال باشد (به خصوص در مورد دامنه های ملی ) و از قبل dns های هاست برای دامنه ست شده باشد تا بعد از اضافه کردن دامنه به هاست، دامنه در دسترس قرار بگیرد.
با توجه به این مقدمه نسبتا طولانی ، به سراغ بررسی و مرور فریمورک های قابل استفاده به عنوان فرانت اند یک پروژه نودجی اس می رویم.
فریمورک های فرانت اند چی چیزی هستند و چی کاری انجام می دهند؟
فریمورک ها مورد استفاده در فرانت اند، کدهایی از قبل نوشته شده و آماده ای هستند که وظیفه نمایش خروجی بک اند را بر عهده دارند و اطلاعاتی که در بک اند آماده می شود به فرانت فرستاده می شود تا در مرورگر به کاربر نمایش داده شود.
به کمک این فریمورک ها، کدنویسی سریع تر و ساده تر می شود و تجربه کاربری (ux) بهبود پیدا می کند و رسپانسیو کردن فرانت هم راحت تر می شود.
حالا که با مفهوم کلی فریمورک فرانت اند در پروژههای نودجی اس آشنا شدیم در ادامه لیست این فریمورک ها را مرور می کنیم :
1- react
ری اکت (react) از سال 2013 معرفی شد و به یک استاندارد برای فریمورک فرانت اند پروژه های نود جی اس تبدیل شد.
این فریمورک، محبوبترین و پر استفادهترین فریمورک برای فرانتاند پروژه های نود جی اس است. با استفاده از ری اکت به همراه نکست جی اس (nextjs) به راحتی می توان پروژه های SSR یا همان پروژه های سرور ساید رندرنیگ ساخت.
create‑react‑app، vite، vite‑react هم جزو سایر فریمورک های مرتبط با ری اکت شناخته می شوند که امکان استفاده در پروژه ها را دارند.
در مورد مفهوم SSR در پست های قبلی پارس وب سرور توضیج دادیم که با سرچ در قسمت بلاگ می توانید به این مطالب دسترسی داشته باشید اما به صورت خلاصه به این معنی است که اسکریپت های جاوااسکریپت به جای اجرا در مرورگر کاربر، بر روی سرور اجرا می شوند و وظیفه ساخت و پردازش اطلاعات برای نمایش به کاربر را دارند.
ری اکت به لطف استفاده زیاد در پروژه ها، جامعه مصرف کنندگان بزرگی دارد و آموزش ها و ابزارها و بسته های جانبی زیادی برای آن وجود دارد که استفاده از این فریمورک را برای فرانت اند پروژه را توجیه پذیر می کند.
با ری اکت می توان پروژه های بزرگ و پیچیده با صفحات زیاد ساخت که با اطلاعات و داده های پویا از سمت بک اند بروز می شود.
(وب سایت رسمی و مستندات ری اکت)
2- vue.js
ویو جی اس (vue.js) فریمورک بسیار سبک و ساده طراحی شده است و برای پروژه های کوچک و متوسط بسیار عالی و کاربردی است.
ویو جی اس با سیتنکس نزدیک به html و رویکرد progressive enhancement برای دولوپرهایی که تازه از jQuery به نودجی اس کوچ کرده اند عالی است.
از نظر یادگیری نسبت به ری اکت ساده تر است و سریع تر می توان یاد گرفت .
ویو جی اس را می توان با پروژه های بک اند که با nuxt.js ایجاد شده اند به کار برد و پروژه های ssr ساخت.
یکی از معایب ویوجی اس تعداد کتابخانه های کمتر نسبت به ری اکت است که در برخی موارد محدود کننده می باشد. (مستندات vue.js در وب سایت رسمی)
3- angular
انگولار (Angular) یک فریمورک قدرتمند جاوااسکریپت است که توسط گوگل توسعه داده شده است و برای ساخت اپلیکیشنهای تک صفحهای SPA و به عنوان فرانت اند پروژه های نود جی اس استفاده میشود.
از جمله مزایای انگولار ساختار منظم، قابلیت دوطرفه بودن دیتابایندینگ (two-way data binding) و امکانات آماده زیاد مثل فرمها، اعتبارسنجی و سرویسهای HTTP است. یادگیری انگولار برای کاربران کمی سخت است و کدها گاهی زیاد و پیچیده میشوند و همچنین نسبت به فریمورکهای سبکتر مثل ری اکت حجم اولیه بارگذاری بیشتری دارد.
انگولار با ارائه معماری MVC و dependency injection بومی، امکان پیادهسازی کلاینت ساید ساختارمند را فراهم میکند که بهخوبی با معماری RESTful و microservices در سمت سرور همخوانی دارد.
قابلیتهای پیشرفتهای نظیر reactive forms، lifecycle hooks، zone.js و پشتیبانی از RxJS قدرت بالایی در مدیریت state و async behavior فراهم میکنند.
اما معایب انگولار حجم اولیه بارگذاری زیاد و یادگیری سخت و پیچیده میتوانند مانع استفاده انگولار در پروژههای سبک یا تیمهای کوچک شوند. همچنین، تغییرات نسخهای عمده و backward compatibility پایین در برخی نسخهها، نگهداری بلندمدت پروژه را غیر ممکن می کند.
اگر پروژه نود جی اس که می خواهید راه اندازی بزرگ و سازمانی است و نیاز به ساختار منظم و پایدار دارید، انگولار می تواند بهترین انتخاب باشد. این فریمورک توسط گوگل توسعه داده شده است و پشتیبانی می شود.این فریمورک مبتنی بر typescript است. (مستندات انگولار)
4- svelet
فریمورک svelet ، کد نوشته شده را به کد جاوااسکریپت خالص تبدیل می کند و به همین دلیل باعث افزایش سرعت و کاهش حجم پروژه می شود که بیشتر در پروژه های کوچک که نیاز به سرعت بالا وجود دارد استفاده می شود.
این یعنی اسولت در مرورگر هیچ فریمورکی اجرا نمی کند و خروجی فقط کد سبک و سریع است.
همین باعث میشود سرعت اجرای برنامهها خیلی بیشتر شود. همچنین یادگیری Svelte نسبت به Angular راحتتر است چون سینتکس سادهتری دارد ولی چون هنوز نسبت به انگولار جامعهی کوچکتری دارد، منابع آموزشی، کتابخانهها و ابزارهای جانبیاش کمتر هستند.
اگر از کندی ری اکت خسته شدید شابد بد نباشد این فریمورک را امتحان کنید. (مستندات رسمی اسولت)
5- sveletkit
SvelteKit فریمورک رسمی Svelte است که قابلیتهایی مانند file-based routing، server-side rendering (SSR)، static site generation (SSG)، hydration و lazy loading را دارا می باشد.
این فریمورک با بهرهگیری از Vite بهعنوان ابزار build سرعت توسعه و عملکرد اپلیکیشن را به شدت بهبود میدهد. SvelteKit از adapters برای پشتیبانی از انواع محیطهای استقرار مانند Node.js، Vercel، Cloudflare Workers و … استفاده میکند و تجربهای یکپارچه برای توسعه full-stack را ارائه میدهد.
نسخه پیشرفته تر svelete است که ویژگی های اضافه بیشتری مثل مسیریابی (Routing) و ssr دارد که برای پروژه های سریع و ساده مناسب است.
این فریمورک برای ایجاد صفحات با سرعت لود بالاو بهینه گزینه عالی به شمار می رود.
6- Next.js
نکست جی اس (nextjs) فریمورکی است که بهطور کامل با React ادغام شده است و پشتیبانی خوبی از SSR سرور ساید رندرینگ و SSG تولید محتوای ایستا دارد. و برای ساخت وبسایتهایی که باید سریع بارگذاری شوند بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
پروژه هایی که با نکست جی اس راه اندازی می شوند سئو خوبی دارند و به خوبی توسط موتورها جستجو به خصوص گوگل ایندکس می شوند.
نکست جی اس چیزی فراتر از یک فریمورک ssr است و با app router جدید و turbopack رویکرد file‑system routing + server actions مسیری تازه به سوی react‑full‑stack گشوده است. (مستندات رسمی نکست جی اس)
7- Remix
ریمیکس (remix) یک فریمورک جدید و قدرتمند است که بر استفاده بهینه از ویژگی های وب مثل فرم ها و درخواست ها تمرکز دارد. این فریمورک رندرینگ سمت سرور و سمت کلاینت را یکجا انجام می دهد و زمانی که بخواهید از api مرورگر استفاده کنید و نیاز به پروژه سرع و تعامل گر داشته باشید بسیار کاربردی است. (صفحه مستندات رسمی remix)
از سایر فریمورک های مورد استفاده برای فرانت اند نودجی اس می توانی به فریمورک های solidjs, astro, lit, qwik و qwikcity اشاره کرد.
انتخاب فریمورک فرانتاند برای پروژه node.js ترکیبی از ملاحظات فنی و سازمانی است.
اگر seo و static content مهم است، nextjs یا nuxt گزینه های خوبی هستند.
برای شرکت های کوچک که نیاز به یک فریمورک سریع با تیم کوچک، sveltekit اقتصادی و قابل پیشنهاد است.
برای سازمان های بزرگ با نیاز به long‑term stability و ابزارهای رسمی، angular همچنان گزینهای قدرتمند است.
react + next.js با جامعهٔ برزگ مصرف کنندگان احتمال شکست پروژه را کاهش می دهند ولی پیچیدگی بیشتری نسبت به سایر فریمورک ها دارند .
نهایتا فلسفهٔ گوگل در مورد فریمورک های فرانت اند نود جی اس این است: سرعت، ایمنی و مقیاسپذیری
و باید فریمورکی انتخاب کنیم که در این سه محور بهترین توازن و تعادل را ارائه دهد.
از اینکه در این پست با ما همراه بودید سپاسگزاریم.