کندی سرعت بارگذاری وبسایت ممکن است دلایل متفاوتی داشته باشد که در این آموزش پارس وب سرور، این موارد را بررسی میکنیم و در صورتی که موفق به رفع این کندی نشدید میتوانید از طریق لینک انتهای این پست آموزشی تیکت ارسال کنید تا توسط همکاران فنی، وبسایت شما بررسی شود.
dns دامنه :
با وارد کردن نام دامنه در وبسایت intodns.com میتوانید dnsهای تنظیم شده برای دامنه را مشاهده کنید.
در صورتی که از کلادفلر استفاده میکنید به دلیل فیلتر شدن بسیاری از ip ها، مخصوصا برای هاست های ایران ممکن است باعث کندی سرعت بارگذاری وبسایت شود.
در مورد ابرآروان و سایر cdn های داخلی، به دلیل اختلالات موقتی ممکن است این مشکل دیده شود که پیشنهاد ما این است که dns ها را مستقیم کنید (آموزش ست کردن dns) و بررسی کنید.
بررسی کران جاب ها :
کران جاب ها را میتوانید از قسمت cronjobs سی پنل مشاهده کنید. در صورتی که فاصله های زمانی کران جاب ها کوتاه باشد مثلا هر دقیقه و یا هر ۵ دقیقه اجرا شوند و اگر کدی که توسط کران جاب اجرا میشود نیازبه منابع بالایی داشته باشد و بهینه نباشد، باعث کندی وبسایت خواهد شد.
برای رفع مشکل، میتوانید فواصل زمانی کران جاب ها را به ۳۰ دقیقه و یا بیشتر تنظیم کنید و کدهای اجرا شده را بهینه کنید.
در وردپرس میتوانید کران جاب وردپرس را با اضافه کردن کد زیر در فایل wp-config.php غیرفعال کنید و اثر آن را بر روی سرعت بارگذاری وبسایت بررسی کنید
define('DISABLE_WP_CRON', true) ;
برای اطلاعات بیشتر در مورد کران جاب ها میتوانید مقاله قرار دادن کرون جاب در سی پنل را مطالعه بفرمایید.
حمله بر روی وبسایت :
یکی از دلایلی که ممکن است سرعت بارگذاری وبسایت شما به صورت ناگهانی کاهش چشمگیر داشته باشد وجود حمله بر روی وبسایت است. در این حالت cpu هاست شما بروی ۹۹ درصد و ۱۰۰ درصد ثابت میماند و عملا وبسایت مختل میشود.
مقدار مصرف لحظه ای cpu را میتوانید از سایدبار سی پنل بررسی کنید و برای بررسی دقیق تر از آموزش بررسی مصرف منابع در سی پنل استفاده کنید. برای رفع این مشکل میتوانید وبسایت خود را موقتا ایران اکسس کنید (راهنمای ایران اکسس کردن)
تعداد بازدید بالای کاربران :
در مورد وبسایتهای خبری ممکن است انتشار یک خبر خاص و یا یک اتفاق، تعداد زیادی کاربر و بازدید کننده وارد وبسایت شما شود و فشار بالایی بر روی منابع هاست شما وارد شود.
همینطور وبسایتهایی که از تبلیغات در اینستاگرام و یا تبلیغات پیامکی استفاده میکنند، بعد از شروع تبلیغات با ورود تعداد زیادی بازدید کننده مواجه میشوند که نیاز است که در صورت مشاهده کندی به دلیل کافی نبودن منابع، هاست خود را ارتقا دهند (آموزش ارتقای هاست) و در صورتی که پلن آخر سرویس باشند به سرویس های دیگر و نهایتا هاست های اختصاصی پارس وب سرور تغییر سرویس دهند.
بررسی منبع صفحه وبسایت :
یکی از مواردی که در مورد سرعت یک وبسایت بررسی میشود، بررسی اطلاعات تب network صفحه وب میباشد.
در این تب تعداد دقیق رکوئست ها، حجم دقیق صفحه، زمان کامل برای بارگذاری صفحه نمایش داده میشود.
در همه مرورگرها تبی به نام تب network وجود دارد که در مرورگر فایرفاکس با کلید f12 و در مرورگر کروم ctrl+shift+i فعال میشود.
در تب network اطلاعات بیسار خوب و مفیدی در زمینه بارگذاری وبسایت قابل مشاهده است.
تعداد رکوئستها برای نمایش هر صفحه در این تب نمایش داده میشود و اینکه هر لینک و هر فایل چقدر نیاز به زمان برای بارگذاری دارد نمایش داده میشود.
حجم تصاویر در این تب نمایش داده میشود و دقیقا زمانی که برای بارگذاری شدن هر تصویر مورد نیاز است نمایش داده میشود.
در منبع مواردی که از طریق سایتهای خارجی بارگذاری میشوند باید به هاست منتقل شوند تا کمترین رکوئست به سایتهای دیگر زده شود.
البته مطالب و نکات بسیار زیادی در مورد مشاهده و تجزیه و تحلیل اطلاعات نمایش داده شده در تب network وجود دارد که با یک سرچ ساده در نت، میتوانید به اطلاعات بسیار زیادی در این زمینه دست پیدا کنید.
بررسی خطای ورود(log) وبسایت :
در مورد وبسایتهای وردپرسی، فایلی به نام errore.logs وجود دارد. در وبسایتهای لاراولی، خطای ورود در مسیر app/storage/logs/laravel.log ذخیره میشود.
در پروژه های نود جی اس و یا جنگو، بستههای متعددی برای debug و دخیره و نمایش خطاهای وبسایت و پروژه وجود دارد که با فعال کردن debug، میتوانید خطاهای پروژه را مشاهده و نسبت به رفع آن اقدام کنید.
خطاهایی که در کد و یا پروژه وجود دارد ممکن است فشار زیادی به منابع هاست وارد کند و مانع از بارگذاری سریع وبسایت شوند. از طرفی اگر کدنویسی پروژه اصولی و بهینه نباشد هم باعث کندی و افزایش زمان بارگذاری وبسایت خواهد شد. این مورد به خصوص زمانی که تعداد بازدید وبسایت زیاد شوند بیشتر محسوس است.
فونت های گوگل:
عموما قالبهای وردپرسی که فارسی میشوند، ممکن هست فونتهای انگلیسی که دیگر بر روی سایت مورد نیاز نیستند هنوز در قالب وجود داشته باشند و در تب network در منبع صفحه قابل مشاهده هستند که عموما با لینک های زیر مشخص میشوند.
https://fonts.gstatic.com و https://fonts.google.com
پیشنهاد میشود در صورتی که از فونت های انگلیسی در وبسایت شما استفاده نمیشود این لینک ها حذف شوند و یا در صورت نیاز، فونت ها به قالب وبسایت اضافه شوند و از خود هاست اصلی فراخوانی شوند.
در صورتی که از وردپرس استفاده میکنید میتوانید از افزونه disable remove google fonts استفاده کنید.
استفاده از cdn های کلادفلر و سایر cdn ها :
برای سهولت در استفاده و سرعت بالاتر در بارگذاری کدها، عموما از فایل های جیکوئری و سایر کدها بر روی cdnهای کلافلر، در قالب ها و افزونهها استفاده میشود اما ممکن است به دلیل تحریمها و یا مشکل در اتصال به cdn های خارجی، درخواستهای این لینکها با تاخیر و زمان زیادی پاسخ داده و فراخونی شوند.
برای همین پیشنهاد میشود فایلهایی که از کلادفلر و یا سایر cdn های در منبع وجود دارند به هاست منتقل شده و لینکها اصلاح شوند.
بهینه سازی تصاویر وبسایت:
در وبسایتها و فروشگاههای آنلاین استفاده از تصاویر با resolution بالا و حجم زیاد یاعث بالا رفتن حجم صفحه و دیر بارگذاری شدن صفحه میشوند.
پیشنهاد میشوند از فرمتهای رایج مثل jpg و یا webp استفاده شود و تا حد امکان بدون از دست رفتن کیفیت، حجم تصاویر کاهش یابد.
همینطور میتوانید تصاویر مورد نیاز در بخشهای مختلف وبسایت یا فروشگاه را طوری انتخاب و تنظیم کنید که دقیقا سایز همان قسمت مورد نظر برای نمایش باشد و نیاز به تغییر اندازه تصویر نباشد.
بستن لینک های خارجی:
عموما در وبسایت های وردپرسی، افزونههایی که نصب میشوند در زمان نصب، اجازه دریافت و ارسال اطلاعات به وبسایت سازنده را از ادمین میگیرند و گاها بعضی دیگر از افزونهها بدون اطلاع، اطلاعات جمع آوری شده از وبسایت را به وبسایت سازنده ارسال میکنند.
مهمترین مثال در این مورد رهیگری و پیشنهادات ووکامرس در وبسایتهای فروشگاهی وردپرس میباشد، که با غیرفعال کردن این گزینه، دیگر وبسایت یا سایت اصلی ووکامرس ارتباط نخواهد گرفت و کندی وبسایت رفع خواهد شد.
برای اینکه به غیر از وبسایت های اصلی و درگاه های بانکی، سایر لینک های خارجی بسته شود، میتوانید آموزش بستن لینک های خارجی را مشاهده بفرمایید.
رفع برخی مواردی که در این مقاله به آن اشاره شده است نیاز به دانش تخصصی دارد و ممکن است تغییرات اشتباه، منجر به اختلال و یا از دسترس خارج شدن وبسایت شما منجر شود. بهتر است از یک طراح و یا برنامه نویس برای بررسی و رفع مشکلات احتمالی مشورت و راهنمایی بگیرید و حتما قبل از انجام هر گونه تغییری بک آپ تهیه و دانلود کنید تا در صورت نیاز بتوانید به آخرین وضعیت سالم رستور انجام دهید.
نصب افزونه لایت اسپید در وردپرس:
افزونه لایت اسپید در وردپرس، به شما این امکان را میدهد که فایل های css و فایل های js شما فشرده و کش شوند و زمان کمتری برای بارگذاری فایل های مورد نیاز برای رندر شدن صفحه مورد نیاز باشد.
نوع سرویس هاست:
عموما وبسایتها وردپرسی که دارای افزونههای ووکامرس، المنتور، افزونههای صفحهساز، ایزی دیجیتال دانلود، و یا تعداد زیادی افزونه هستند در زمان اجرا، با کمبود منابع مواجه میشوند و منابع موجود بر روی هاست جوابگوی وبسایت نخواهد بود.
البته در سیپنل قسمتی به نام resource usage وجود دارد که مصرف منابع شامل رم و سی پی یو در آن قسمت نمایش داده میشود. (آموزش مشاهده مصرف منابع)
در صورتی که کندی وبسایت مربوط به کمبود منابع باشد، با تغییر سرویس به هاست پربازدید و یا هاست حرفه ای و در نهایت در صورت نیاز، هاست اختصاصی این مشکل رفع خواهد شد. (آموزش ارتقای هاست)
همینطور در وبسایتهای وردپرسی، با حذف افزونههای غیر ضروری، فشار بر روی رم و سی پی یوی هاست برداشته شود.
لوگوی ای نماد و ساماندهی:
در وبسایتهای و فروشگاههای آنلاین عموما ای نماد و یا لوگوی ساماندهی به فوتر اضافه میشود. ممکن است یکی از دلایل دیر بارگذاری شدن وبسایت شما در بعضی از ساعات روز همین نمادها و لوگو ها باشند.
صفحاتی که اینماد به صورت مستقیم در صفحه قرار دارد، به ازای هر صفحهای که باز میشود یک درخواست به اینماد ارسال میشود و منتظر پاسخ از اینماد میماند.
در زمانهایی مانند در ساعت ابتدایی صبح و یا نزدیک به آخر شب چون ترافیک سایتهای فروشگاهی و بازدیدها کمتر هست این مشکل کمتر دیده میشود و زیاد محسوس نیست.
اما در ساعت ۱۰ صبح به بعد و ساعات عصر، چون ترافیک و بازدیدها از وبسایتها افزایش مییابد، سرعت پاسخدهی اینماد کاهش مییابد و گاها تا ۳۰ ثانیه کدی نماد که در وبسایت شما وجود دارد منتظر پاسخ از وبسایت میماند.
عموما برای رفع این مشکل لوگوی اینماد را به صورت png در فوتر اضافه میکنند و به یک برگه که برای همین مورد یعنی نمادها لینک داده میشوند و کاربران با کلیک بر روی این نماد به برگه مورد نظر هدایت میشود و میتواند ای نماد وبسایت را مشاهده و بررسی کند. همین مورد در لوگوی ساماندهی وجود دارد و پیشنهاد میشود به برگه داخلی منتقل شود و به آن برگه لینک شود.
گوگل مپ:
عموما در وبسایت های وردپرسی و در قسمت تماس با ما قالب در فوتر از کد گوگل مپ استفاده شده است تا موقعیت مکانی فروشگاه بر روی نقشه مشخص شود.
در صورتی که کد نقشه گوگل مقدار زیادی به حجم صفحه اضافه میکند و چون گوگل در مپ در ایران تحریم میباشد این مورد باعث اضافه شدن زمان بارگذاری وبسایت خواهد شد.
این امکان وجود دارد که موقعیت مکانی فروشگاه و آدس به صورت تصویر آماده شود و در فوتر قرار گیرد و به برگه داخلی لینک شود.
برای استفاده از نقشه هم امکان استفاده از مشابه ایرانی نقشه گوگل مانند بلد و یا نشان وجود دارد هر چند مطمئنا امکانات نقشه گوگل را نخواهد داشت اما مشکلی برای بارگذاری وبسایت ایجاد نمیکند.
گوگل آنالیتیکس:
استفاده از آمار گیر گوگل آنالیتیکس با وجودی که امکانات و اطلاعات آماری خوبی برای وبسایت ارائه میدهد اما ممکن است بارگذاری کد گوگل آنالیتیکس باعث کندی وبسایت شود. برای رفع این مورد، امکان استفاده از آمار گیر های مشابه داخلی وجود دارد.
پرشدن فضای هاست:
زمانی که فضای هاست شما پر شود، فضایی برای پروسسهایی که نیاز هست، باقی نمیماند و عملا حتی تغییر نام فایلها و حذف فایلها هم انجام نمیشود و عموما خطایی با این مضمون نمایش داده میشود. (quota exceeded) و یا (you are out of disk space).
فضای هاست را میتوانید با استفاده از آموزش مشاهده حجم پوشه های هاست با استفاده از Disk Usage که قبلا تهیه شده است بررسی کنید
پر شدن فضای هاست دلایل مختلفی میتواند داشته باشد، در وبسایتهای وردپرسی، کش لایت اسپید در صورت عدم تنظیم درست افزونه و پاک نشدن در یک دوره زمانی، حجم زیادی را به خود اختصاص داده و باعث پر شدن فضای هاست شود.
در مورد پروژههای نود جی اس و جنگو، نصب و راهاندازی پروژههای جدید در فصای هاست باعث دانلود و نصب پکیچها بر روی هاست شما خواهد شد و ممکن است فضای هاست شما به اتمام برسد.
برای رفع این مشکل نیاز است که فضای دیسک هاست را بررسی کنید، اگر در روت اصلی هاست فایل بک آپی وجود دارد بعد از دانلود آن را حذف کنید، فولدر trash را که در روت اصلی هاست قرار دارد را خالی کنید و اگر فایل زیپ در هاست خود تهیه کردید بعد از دانلود حذف کنید.
اگر اقدام به دانلود بک آپهای جت بک آپ هم کرده باشید فولدری به نام jbm. در روت اصلی ساخته میشود که حاوی فایل بک آپ است که باید از طریق خود جت بک آپ آن را حذف کنید تا فضای اشغال شده آزاد گردد.
در نهایت اگر هیچ کدام از موارد فوق امکان پذیر نبود، باید هاست خود را به پلنهای بالاتر ارتقا دهید تا فضای بیشتری در اختیار داشته باشید.
چنانچه موارد بالا را بررسی کردید و هنوز در وبسایت خود با کندی و اختلال مواجه هستید، میتوانید از طریق تیکت به بخش پشتیبانی، درخواست دهید تا وبسایت شما بررسی و نتیجه خدمت شما اعلام گردد.
در زمان ارسال تیکت نوع سرویس و دامنه مورد نظر خود ار ارسال کنید و اگر جدیدا تغییراتی بر روی وبسایت داشتید در تیکت اعلام بفرمایید. (ارسال تیکت)