وردپرس برای چه سایتهایی مناسب است؟
وردپرس (WordPress) یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) است که برای راه اندازی وبسایتها مورد استفاده قرار میگیرد.
نسخه اولیه وردپرس در سال 2003 منتشر شد و تا این لحظه با نسخه 6.6.1 قابل دانلود می باشد و به شدت در میان طراحان وبسایتها محبوب شده است.
شاید کمی عجیب باشد ولی در سال 2024 با اینکه زبانهای برنامهنویسی پیشرفتهای چشم گیری داشتهاند و دانشآموختگان زیادی در حال یادگیری انواع زبانها برای راه اندازی هسته وبسایتها میباشند، سهم وردپرس در حدود 50 درصد سایتهای راه اندازی شده دنیا میباشد! یعنی به زبان سادهتر نیمیاز سایتهایی که در دنیا وجود دارند و هر روز در فضای وبگردی خود مشاهده میکنید وردپرسی هستند که آمار تکاندهندهای میباشد.
اما چه عاملی باعث شده که وردپرس تا این اندازه محبوب و بزرگ شود؟
در ادامه میخواهیم به عواملی بپردازیم که تا حد زیادی به پیشرفت وردپرس کمک کرده اند. در اینجا به چند نکته اشاره خواهیم کرد:
1- رایگان و متن باز بودن:
وردپرس یک سیستم رایگان و متن باز میباشد که به برنامه نویسان و توسعه دهندگان کمک میکند به سادگی آن را ویرایش و به دلخواه خود پیاده سازی کند.
یعنی در واقع در این سیستم محدودیتی برای توسعهدهندگان وجود ندارد و امکان سفارشیسازی دلخواه فراهم هست.
2- پشتیبانی از چندین زبان مختلف:
در وردپرس شما میتوانید وبسایتها را به زبانهای مختلف بسازید و ترجمه کنید. در واقع وردپرس محدود به یک زبان نیست و این ویژگی به جهانیشدن هر چه بیشتر آن کمک شایانی کرده است.
3- seo مناسب برای وبسایتها:
این سیستم به خوبی با ابزارهای بهینهسازی موتورهای جستجو سازگار هست و این بسیار کمککننده هست تا سایتهای وردپرسی رتبهی خوبی در در موتورهای جستجو دریافت کنند.
البته ناگفته نماند که با وجود این سازگاری، نیاز به seo سازی در قالبهای وردپرسی وجود دارد تا نتیجه بهتری به همراه داشته باشد.
4- طراحی آسان:
یکی از مهمترین ویژگیهای وردپرس طراحی و توسعه آسان این سیستم میباشد.
در وردپرس کاربران با افزونههای صفحه ساز مانند المنتور و افزونههای مشابه دیگر به سادگی شروع به توسعه و ساخت صفحات وبسایتها میکنند و مطابق با سلیقه خود قالب خود را شخصیسازی میکنند.
شاید گفتن این نکته که این افزونهها و ابزارها کار را به حدی ساده کرده است که حتی نیاز به دانستن یک خط کدنویسی هم در وردپرس احساس نمیشود و به خوبی میتوان قالبهای خوب و سازگاری را طراحی و توسعه داد.
5- جامعه بزرگ و فعال:
با توجه به مزایایی که وردپرس دارد طبیعی هست که جامعه بزرگی از توسعه دهندگان و کاربران وجود داشته باشند که شبانه روز در حال توسعه این CMS میباشند.
تعداد افزونههایی که در مخزن وردپرس وجود دارد به همراه تنوع قالبهایی که در اینترنت برای خرید در دسترس هستند، نشان دهنده این جامعهی بزرگ و فعال میباشد.
6- امنیت و بروزرسانیهای مداوم:
وردپرس بخاطر جامعهی آماری بزرگی که دارد بیشتر از بقیه سیستمها در معرض حمله هکرها قرار دارد.
اما این جای نگرانی بالایی ندارد! در وردپرس با رعایت چند نکته به خوبی میتوان جلوی اتفاق ناگواری مانند هک شدن را گرفت.
یکی از این موارد بروزرسانیهای مداوم هست.
ما در مقاله نقش امنیت در سایتهای وردپرسی به موضوع امنیت و اقدامهای مورد نیاز پرداخته ایم که میتوانید مطالعه بفرمایید.
برای راه اندازی وردپرس چه نکاتی را باید مدنظر داشته باشیم؟
اگر قرار است سایت ما بر بستر وردپرس راه اندازی شود باید در قدم اول، یک نام مناسب برای وبسایت خود انتخاب کنیم که به این نام دامنه (Domain name) میگویند.
دامنه مورد نظر خود را با هر پسوندی که تمایل داریم در ابتدا ثبت میکنیم.
اما نکته مهم در اینجا انتخاب هاست مناسب میباشد.
در واقع کیفیت هاست، قدرت پردازشی و میزان پاسخگویی به درخواستهای سایت را تعیین و درخواست ها به ول سایت شما را هندل میکند.
البته که هاست تنها بخشی از این پروسه پیچیده هست و عوامل دیگری مانند تعداد افزونه، تعداد درخواستهای قالب، عدم وجود لینکهای خارجی و … هم در این هندل کردن درخواستها نقش مهمی را ایفا میکنند.
اما واقعا چه هاستی باید تهیه کنیم تا بدون مشکل به فعالیت بپردازیم ؟
پاسخ به این سوال به موارد متعددی بستگی دارد به این خاطر که باید نکات زیادی را در نظر گرفت تا به یک پاسخ روشن و کلیدی رسید.
نکاتی که در اینجا بسیار حائز اهمیت هست، بحث سرعت و عملکرد وبسایت به همراه امنیت و پشتیبانی هاستنیگ از هاست ارائه شده می باشد.
با خرید یک هاست مناسب و با کیفیت میتوانید با خیال راحت به توسعه وبسایت خود بپردازید و پیشرفت هر روزه آن را به تماشا بنشینید؛ البته که مسیری ساده در پیش نخواهید داشت.
پیشنهاد ما عموما برای راه اندازی وبسایتهای وردپرسی هاست وردپرس میباشد.
وردپرس برای چه سایتهایی مناسب میباشد؟
وبلاگها (Blogs)
سایتهای تجاری (Business websites)
فروشگاههای آنلاین (Online stores)
مجلات و سایتهای خبری (Online magazines & news)
سایتهای آموزشی (eLearning websites)
استارتاپهای کوچک و متوسط
راه اندازی وبسایت های وردپرسی بر روی هاست های وردپرس، با توجه به منابعی که دارد راندمان خوبی را مشاهده خواهید کرد.
در میان سایتهای گفته شده، هیچکدام شاید به اندازه فروشگاههای آنلاین متقاضی ندارد! علت آن هم مشخص هست چون با وردپرس به سادگی با نصب افزونه ای مانند ووکامرس میتوان فروشگاه آنلاین خود را پیاده سازی کرد.
بنابراین وردپرس کمک شایانی به راه اندازی فروشگاه آنلاین شما خواهد کرد و شما به عنوان ادمین وب سایت، درگیر کندنویسیهای پیچیده نخواهید شد.
وردپرس برای چه سایتهایی مناسب نمیباشد؟
با این که این سیستم بسیار منعطف و قدرتمندی است، اما نمیتوان گفت برای راه اندازی تمام وبسایتها مناسب میباشد.
در ادامه قصد داریم مواردی را مطرح کنیم که شاید وردپرس برای آنها مناسب نباشد!
1- وبسایتهای بزرگ و پیچیده:
اگر وبسایت شما بسیار بزرگ هست که روزانه آمار بازدید میلیونی دارد، شاید وردپرس نتواند پاسخگو نیاز کاربران شما باشد.
فرض کنید شما در سایت خود قصد دارید تغییرات خاصی داشته باشد که با افزونههای وردپرس قابل انجام نباشد، اینجا طبیعی هست شما به کدنویسیهای اختصاصی برای سایت خود نیاز دارید.
2- سایتهای کوچک و ایستا:
گاهی سایت شما بسیار ساده است و نیاز به تغییرات مداوم ندارد.
مانند سایتهای معرفی شرکتی که نیاز نیست هر بار تغییر کند و به صورت تک صفحه ای قابل مشاهده میباشند در اینجا استفاده از یک راه حل سبک تر و ایستا مانند html شاید گزینه جذابتری باشد.
3- سایتهایی با امنیت بسیار بالا:
گاهی پروژه از نظر امنیتی به شدت حساس و حیاتی میباشد، در اینجا استفاده از وردپرس به صلاح نیست!
فرض کنید پروژه مربوط به بانکها یا دادههای بسیار مهمی هستند که نیاز به اعمال شدیدترین تدابیر امنیتی، برای جلوگیری از نفوذ و حمله سایبری داشته باشند؛ در اینجا شما بهتر است وب سایت به صورت اختصاصی کدنویسی شود تا راندمان امنیتی به شدت بالاتر برود.
4- سایت با عملکرد سفارشی:
گاهی سایتهای راه اندازی شده عملکرد خاصی دارند مانند پردازش داده یا ادغام با سیستمهای داخلی پیچیده! اینجا به صورت کلی میتوان گفت وردپرس توان حل مشکل را نخواهد داشت و شما به خاطر محدودیتهای این سیستم به ناچار باید سراغ کدنویسیهای اختصاصی بروید.
5- کم بودن دانش فنی ادمین سایت:
وردپرس نیاز به بروزرسانیها مکرر هسته سایت و افزونهها دارد! اگر این موارد انجام نشود مشکلات زیادی رخ خواهد داد؛ حتی بروزرسانیها هم ممکن است باعث بروز مشکل شود، در این صورت پشتیبان سایت باید از نظر فنی دانش مدیریت این موارد را داشته باشد.
موارد امنیتی و اعمال آنها روی سایتهای وردپرسی چالش بزرگ دیگری میباشد شاید در ظاهر وردپرس سیستم ساده و محبوبی باشد ولی رسیدگی به این موارد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در مجموع با توجه به موارد گفته شده در نهایت خود کاربر میباشد که تصمیم میگیرد وردپرس یک سیستم مناسب برای پروژه ای که دارد میباشد یا خیر.
جدیدترین ورژن وردپرس فارسی از لینک زیر قابل دریافت میباشد:
https://fa.wordpress.org/download
همینطور سایر نسخههای قبلی از لینک زیر قابل مشاهده و در دسترس است که اگر نیاز به ورژن خاصی بود قابل دانلود است:
https://fa.wordpress.org/download/releases