چگونه به رتبه های برتر گوگل برسیم؟

از زمان پیدایش اینترنت تا کنون هیچ ابزاری مانند گوگل به دیده شدن سایت ها کمک نکرده است.
دنیای بدون موتور های جستجو را تصور کنید که هر شخصی برای پیدا کردن سایت موردنظر خود باید به سراغ آگهی و روزنامه میرفت تا شاید بتواند در صفحاتی که مخصوص نام سایت ها هست نشانی از سایتی بیابد که به آن نیاز دارد!
اما با ظهور موتورهای جستجو مانند گوگل کاربران با سرچ هر موضوعی انواع و اقسام سایت هایی را مشاهده می کنند که راجع موضوع سرچ شده مطلب دارند! پس دیگر چالش اصلی پیدا کردن وب سایت برای شخصی که سرچ می کند نیست بلکه دیده شدن یک وب سایت در این سرچ ها می باشد!
تصور کنید شما شخصی نیستید که سرچ می کنید و در واقع صاحب یکی از همان وب سایت های نمایش داده شده می باشید، در این صورت واقعا چه چیزی می خواهید جزو اینکه سایت شما جزو وب سایت های برتر نمایش داده شده برای کاربر باشد؟
طبق آمار منابع معتبر در حوزه seo حدود 70 درصد کاربران سه سایت اول معرفی شده را باز می کنند که به طرز عجیبی نرخ کلیک برای وب سایت اول 40 درصد و برای سایت دوم 20 درصد و برای سایت سوم تنها 10 درصد می باشد.
در این صورت قرارگیری در رتبه های بالا یک ضرورت هست.
اگر مدیر یک وب سایت هستید حتما با این پرسش در ذهن خود مواجه شده اید که چرا وب سایت مشابه دیگر با موضوع و هدف وب سایت شما در رتبه بالاتر قرار دارد؟
در یک کلمه باید گفت علت آن این است: الگوریتم.
گوگل برای نمایش نتایج به کاربران از مجموعهای از الگوریتم ها و رفتارهایی استفاده میکند که در طول زمان باهوشتر و اصولی تر شدهاند.
در این مقاله بهصورت کامل به بررسی الگوریتم گوگل، نحوه عملکرد crawl ها، index شدن سایتها، نحوه رتبهبندی صفحات و روش های پیشرفت رتبه در نتایج جستوجو خواهیم پرداخت.
بخش اول: الگوریتم گوگل چیست؟
به مجموع فرمول ها، رفتارها، پارامترها و دستورالعمل های ریاضی که باعث می شود که چه سایت هایی در رتبه های بالا نمایش جستجو قرار بگیرند و کدام سایت ها در سرچ اصلا نمایش داده نشوند الگوریتم گفته می شود.
الگوریتمهای معروف گوگل
گوگل با معرفی الگوریتم های خود از سال 2011 قدم های رو به جلویی برای متخصصین seo برداشت و این آگاهی را داد که در رتبه بندی یک وب سایت دقیقا این الگوریتم ها چه موارد را مدنظر قرار می دهند. در این قسمت الگوریتم های گوگل را به صورت خلاصه توضیح می دهیم.
1- سال ۲۰۱۱ و پیدایش الگوریتم پاندا
این الگوریتم برای مبارزه با محتوای بی کیفیت و فاقد ارزش راه اندازی شد. قبل از این الگوریتم تقریبا وب سایت های رده پایین یا متوسط به جای خلق محتوا و تلاش برای دیده شدن از محتوای سایت های دیگر کپی می کردند یا محتوای بی ارزش منتشر می کردند و به صورت ناباورانه دارای اعتبار هم می شدند!
یعنی یک وب سایت به جای اینکه براساس شایستگی رتبه بگیرد با کپی های مداوم و انتشار بی رویه مقالات بی ارزش این رتبه را دریافت می کرد! بنابراین الگوریتم پاندا به گوگل کمک کرد تا کیفیت واقعی محتوا را بررسی کند و جلوی این مورد گرفته شود.
الگوریتم پاندا چه ویژگی دارد؟
الف- محتوای تکراری یا کپی شده وب سایت های دیگر را تشخیص می دهد.
ب- صفحات با محتوای بی ارزش یا کم ارزش را علامت گذاری می کند.
پ- استفاده بیش از حد از تبلیغات در صفحه وب سایت را چک می کند و اعتبار را کاهش می دهد.
ت- UX یا همان تجربه کاربری ضعیف را در نظر می گیرد.
ث- محتوایی که برای گرفتن رتبه نوشته شده نه کمک به کاربر را به خوبی تشخیص می دهد.
در نهایت با در نظر گرفتن موارد بالا این الگوریتم یک وب سایت را در رتبه بالا و یک وب سایت را از رده خارج می کرد.
2- سال 2012 و معرفی الگوریتم پنگوئن
بعد این که وب مستر ها متوجه تاثیر بک لینک ها روی رتبه سایت شدند فروش بک لینک و خرید این لینک های برگشتی به شدت رایج شد! و سایت ها با این شیوه رتبه های خوبی می گرفتند.
گوگل با معرفی الگوریتم پنگوئن یک انقلاب جدید ایجاد کرد که باعث شد این بک لینک های فیک دیگر نتواند سایت ها را به رتبه های بالاتر سوق دهند و برعکس باعث افت شدید وب سایت های متقلب هم شد که به جای تولید محتوای با کیفیت سراغ راهکار های آسان تر رفتند!
اما پنگوئن چه چیزی را دقیقا بررسی می کرد؟
الف- بک لینک هایی که طبیعی نبودند و یا خریداری شده بودند.
ب- بک لینک هایی که از سایت های اسپم یا غیرمرتبط خریداری شده بود.
پ- استفاده بیش از حد از یک انکرتکست هم باعث افت شدید رتبه می شود.
انکرتکست ها چیست:
در واقع کلمه ای هست که در بک لینک های سایت های دیگر دیده می شود. برای مثال تصور کنید شما یک سایت فروش عینک می باشید اگر در همه سایت هایی که بک لینک دارید از کلمه خرید عینک استفاده کرده باشید و به سایت شما لینک داده شود گوگل متوجه غیر طبیعی بودن این روند و در نهایت جریمه و افت سایت شما می شود.
بنابراین در گرفتن بک لینک شما باید از کلماتی نظر فروش عینک, عینک های برند , عینک آفتابی و طبی برای لینک دهی به سایت خود در سایت های دیگر استفاده کنید که روند طبیعی داشته باشد.
3-سال 2013 و شروع به کار الگوریتم مرغ مگس خوار:
Hummingbird یا مرغ مگس خوار شروع شد تا به جای تمرکز صرف بر روی کلمات کلیدی به درک گوگل از جستجوی معنایی کاربران برسد. یعنی در واقع گوگل با این الگوریتم قصد و نیت کاربر را مدنظر قرار داد.
ویژگی های مرغ مگس خوار:
الف- تجزیه تحلیل معنای عبارات جستجو شده کاربران
ب- فهم بهتر ارتباط بین کلمات در جمله برای آنالیز بهتر
پ- نمایش نتایج دقیق تر و هوشمندانه تر با آنچه کاربر سرچ می کند.
با این الگوریتم سایت ها به جای کلمات کلیدی پرتکرار در متن های بی ربط خود باید پاسخ دقیق به سوالات کاربران دهند و این پاسخ ها باید منطبق با نیاز کاربر و و با کیفیت باشند.
4- سال 2015 و معرفی الگوریتم RankBrain
این اولین الگوریتم گوگل بر مبنای هوش مصنوعی بود که از سیستم یادگیری ماشین استفاده می کند تا رفتار کاربران را تجزیه و تحلیل کند و خودش را براساس کاربران بهبود دهد. این الگوریتم در واقع یک تحول عظیم بود به این خاطر که با کمک یادگیری ماشین و هوش مصنوعی بهتر می فهمد که کاربران در جستجوی خود دقیقا دنبال چه چیزی می باشند حتی اگر دقیقا آن را ننوشته باشند.
رنک برین چه ویژگی دارد:
الف- رفتار کاربران تحلیل می شود یعنی اینکه دقیقا دنبال چه چیزی می باشند و چقدر در سایت باقی می مانند.
ب- در جملات و کلمات پیچیده دنبال بارمعنایی می گردد و این مورد را درک می کند.
پ- براساس سابقه جستجو کاربر, دستگاه مورد استفاده شده در سرچ, زبان و حتی سابقه جستجو نتایج می تواند تغییر کند!
بنابراین اگر محتوا دقیق و مرتبط با نیاز واقعی کاربر نباشد نباید انتظاری داشت تا توسط الگوریتم RankBrain دیده و انتخاب شود.
5- سال 2019 و پیدایش BERT :
این الگوریتم توسعه یافت تا به گوگل کمک کند جملات را مانند یک انسان درک کند تا از اشتباهات قبلی در خواندن جملات و نمایش جستجو های بی رتبط پرهیز شود.
با این شیوه گوگل کاملا با منظور شخص در سرچ جملات آشنا می شود و برای این منظور جملات را از راست به چپ و از چپ به راست بررسی می کند تا اشتباهی رخ ندهد.
برای مثال قبل از BERT ممکن بود وقتی در گوگل سرچ شود ‘می توان به جای شخص دیگری کنکور امتحان داد؟’ گوگل با معیار قرار دادن کنکور و امتحان نتایجی کاملا بی ربط با سوال را نمایش دهد! ولی با این الگوریتم کاملا متوجه می شود در اینجا منظور اجازه داشتن شخص دیگر برای شرکت در کنکور به جای داوطلب واقعی می باشد!
BERT یا “Bidirectional Encoder Representations from Transformers” کاملا پیشرفت چشم گیری در نتایج صحیح و اصولی را به همراه داشت.
تواناییهای BERT:
الف- فهم دقیق معنی کلمات در جملات طولانی و پیچیده
ب- تمرکز بر محتوا (مثلاً فهم تفاوت بین کره به عنوان کشور یا کره صبحانه! در قالب جمله)
پ- تحلیل های اصولی و جستجوهای پیچیده و حتی به شکل محاوره ای
با الگوریتم BERT تنها محتوایی که پاسخی روشن به سوالات کاربر داشته باشند و محتوای تولید شده برای انسان باشد نه صرفا برای موتور های جستجو ارزش دیده شدن خواهند داشت.
از تکرار بی مورد کلمات کلیدی باید پرهیز شود و محتوا باید طوری نوشته شود که کاملا معنی دار و خوانا باشد.
FAQ که بر پایه سوال و جواب های کوتاه و صریح در سایت می باشد به رتبه گیری سایت شما کمک شایانی خواهد کرد چون دقیقا مطابق با این الگوریتم می باشد.
6- سال 2022 و الگوریتم Helpful Content :
در نهایت آخرین الگوریتمی که گوگل منتشر کرد به نام Helpful Content برای بررسی این موضوع بود که محتوای نوشته شده برای انسان و پاسخگویی به نیاز کاربران بوده یا صرفا برای موتور های جستجو نوشته شده است.
با این الگوریتم کاملا گوگل بین متن های منتشر شده برای موتور های جستجو و متن های واقعی برای کاربران تمایز قائل می شود! و رتبه سایت هایی که صرفا هدف آن ها موتور های جستجو هست را کاهش می دهد.
هدف اصلی این الگوریتم:
الف- محتوا هایی که توسط هوش مصنوعی بدون ارزش واقعی نوشته شده اند حذف می شود.
ب- مقالاتی که برای کاربران مفید نیستند از رده خارج خواهند شد.
پ- محتوای منتشر شده متخصصان حوزه مربوطه جایگاه ویژه ای پیدا می کند.
بنابراین با این شیوه گوگل به کمک کاربران آمد تا مطالبی را در جستجو مشاهده و مطالعه کنند که واقعا از نظر کمک به حل مشکل مفید می باشند و مقالاتی که توسط هوش مصنوعی صرفا برای موتورهای جستجو یا آپدیت شدن سایت نوشته شدند دیده نخواهند شد.
در این الگوریتم ها شاید صدها عامل مهم دخیل هستند که جزییات قرارگیری در رتبه ها را برای وبسایت ها تعیین می کنند.
بخش دوم: Googlebot چیست و چگونه سایت شما را می بیند؟
Googlebot ربات های مخصوص گوگل می باشد که برای بررسی مداوم و کشف صفحات وب استفاده می شود. در واقع این ربات ها به صورت دائمی و بدون هیچ وقفه ای در محیط اینترنت مشغول پیدا کردن صفحات جدید یا صفحاتی که دچار تغییر شده اند می باشند.
گوگل بات همان رباتی هست که باعث می شود سایت شما در نتایج گوگل دیده شود. بنابراین بسیار مهم است که با ویژگی و قابلیت این ربات آشنایی داشته باشید.
گوگل بات چگونه کار می کند؟
گوگل بات چند وظیفه را برعهده دارد که باید یک صفحه را با فاکتور های مختلفی مورد بررسی قرار دهد.
1- Crawl:
خزیدن یا همان Crawl کردن صفحات به این شکل می باشد که گوگل بات بین صفحات مختلف برای یافتن لینک ها می گردد تا به یافته هایی جدید دست پیدا کند.
2- Fetch:
گوگل بات ها علاوه بر خزیدن و پیدا کردن صفحات مختلف بارگذاری صفحات از نظر HTML، CSS، جاوا اسکریپت و فایلهای چندرسانهای را به دقت مورد بررسی قرار می دهند.
3- Render:
در این مرحله گوگل بات دقیقا سایت را مطابق با همان چیزی که کاربر می بیند مخصوصا در سایت های جاوا اسکریپتی یا داینامیک شبیه سازی می کند.
4- Index:
بعد از انجام مراحل بالا سایت در پایگاه داده گوگل ذخیره و دسته بندی می شود.
5- Ranking:
در این مرحله است که سایت شما با توجه به کلمات کلیدی خاصی که پیدا کرده و در گوگل شناسایی شده مشخص می شود در کدام پوزیشن گوگل قرار بگیرد.
چگونه کراول بهتری داشته باشیم؟
برای اینکه کراول بهتری داشته باشیم باید چند نکته را رعایت کنیم:
1- استفاده از robots.txt:
با استفاده از فایل robots.txt که در واقع یک فایل متنی در ریشه سایت می باشد. شما به خزنده های گوگل اجازه خزیدن به صفحات سایت را می دهید یا دسترسی این خزنده ها را به قسمت هایی از سایت قطع می کنید. دقت داشته باشید این فایل صرفا ممکن است جلوی خزیدن را بگیرد و مانع ایندکس شدن نمی شود. برای ایندکس نشدن یک صفحه باید از تگ noindex استفاده کنید.
اگر از این فایل استفاده نکنید به صورت پیش خزنده های گوگل سایت شما را برای خزیدن آزاد در نظر می گیرند.
2- ایجاد و ثبت sitemap.xml:
نقشه سایت یا همان sitemap.xml یک فایل به زبان xml هست که کمک می کند گوگل بات صفحات مهم سایت شما که شاید از نظر قالب یا لینکدهی های داخلی به راحتی در دسترس نباشد! را بهتر درک کرده و سریعتر و با دقت بیشتر آن ها را ایندکس کند.
در واقع شما با ثبت sitemap.xml در گوگل کنسول خود به گوگل این پیغام را می فرستید که با بررسی این نقشه چه صفحاتی را در نظر دارید که با دقت بیشتری ایندکس شود.
3- استفاده از URL های ساده و اصولی:
وقتی شما از URL های اصولی با ساختار صحیح استفاده می کنید علاوه بر اینکه کاربر متوجه می شود دقیقا در کدام صفحه قرار دارد (برای مثال استفاده از parswebserver.com/blog به کاربر نشان می دهد الان در بخش وبلاگ سایت پارس وب سرور می باشد) به گوگل بات ها هم کمک می کند از این ساختار در دسته بندی های خود کمک بگیرد و بهتر سایت را ایندکس کند.
همچنین فراموش نکنید url های ساده و ساختار یافته باعث می شود کاربران کلیک بیشتری در شبکه های اجتماعی یا ایمیل ها روی لینک داشته باشند.
4- استفاده از لینک های داخلی:
این مورد یکی از بهترین روش های SEO و بهتر کردن تجربه کاربری می باشد. لینک داخلی در واقع لینکی هست که از یک صفحه سایت شما به صفحه دیگر سایت شما اشاره می کند و کاربر در صورت نیاز روی آن کلیک کرده و از صفحه مربوطه دیدن می کند.
این مورد باعث افزایش بازدید از سایت شما می شود و همچنین کاربران زمان بیشتری را برای ماندن در سایت شما صرف می کنند.
گوگل بات ها هم از صفحات مختلف به کمک لینک داخلی دیدن می کنند و بهتر سایت و صفحات را ایندکس می کنند.
5- استفاده از اسکیما:
Schema در واقع یک استاندارد کدنویسی هست که کمک می کند داده های ساختار یافته را به سایت خود اضافه کنید .
با اسکیما سایت شما در نمایش گوگل با امکانات بیشتری مانند نظرات کاربران, قیمت, رویداد ها و ستاره ها دیده شود.
همچنین موتور جستجو هم به درک بهتری از صفحه وب سایت شما به کمک اسکیما می رسد و علاوه بر تمام این ها صفحاتی که با اسکیما بهینه شدند معموما برای کاربران جذاب تر هستند و کلیک بیشتری اتفاق می افتد.
بخش سوم: ایندکس چیست و چرا اهمیت دارد؟
ایندکس به معنی ثبت و ذخیره صفحات مختلف یک وب سایت در دیتابیس های بزرگ موتور های جستجو مانند گوگل می باشد. در واقع وقتی یک صفحه ایندکس می شود با توجه به رتبه و اعتباری که سایت شما دارد صفحه مربوطه در سرچ کاربران نمایش داده خواهد شد.
بنابراین برای اینکه دیده شوید ابتدا باید سایت شما در گوگل ایندکس شده باشد.
برای چک کردن این که یک صفحه در گوگل ایندکس شده یا نه فقط کافی هست آدرس صفحه را برای مثال به این شکل در گوگل جستجو کنید:
site://parswebserver.com/wordpress-errors-debug/
در صورتی که صفحه مورد نظر نمایش داده شد یعنی به درستی ایندکس شده است.
چرا ممکن است یک صفحه ایندکس نشود؟
در بعضی موارد مشاهده می شود صفحات در ایندکس گوگل حتی به صورت دستی ثبت نمی شود و با خطا رو به رو هستند.
به صورت خلاصه دلایلی که بیشترین تاثیر را دارند ذکر می کنیم:
1- استفاده از تگ noindex:
اگر در صفحه ای از تگ noindex استفاده شده باشد آن صفحه تحت هیچ شرایطی ایندکس نخواهد شد.
2- مسدود شدن در robots.txt:
در فایل robots.txt اگر جلوی خزیدن ربات های گوگل را بگیرید روی ایندکس شدن سایت هم می تواند تاثیر منفی بگذارد.
3- کدهای خطایی غیر 200:
داشتن خطا در یک صفحه مانند خطاهای 500, 404 , 503 و خطا هایی به این شکل و یا ریدایرکت های اشتباه و بیش از اندازه هم می تواند جلوی ایندکس شدن یک صفحه را بگیرد.
4- عدم لینک سازی صحیح:
نبودن هیچ لینک داخلی یا خارجی در صفحه سایت که به اصطلاح به این صفحات یتیم گفته می شود می تواند تاثیر به شدت منفی روی ایندکس شدن بگذارد و از ایندکس جلوگیری شود.
5- محتوای تکراری با کیفیت پایین:
استفاده از محتواهای تکراری که قبلا در صفحات دیگر منتشر کردید در کنار کیفیت پایین محتوا یکی دیگر از عوامل ایندکس نشدن صفحه می باشد.
6- زمان بارگذاری بالای صفحه:
اگر زمان بارگذاری صفحه های سایت شما بالا باشد و به درستی و سریع لود نشود و شامل خطا های سرور باشد خزیده و ایندکس نخواهند شد. بنابراین این مورد را هم باید در نظر داشته باشید برای کمک به گوگل بات ها جهت خزیدن و ایندکس کردن صفحه حتما باید صفحات سایت شما سریع لود شوند.
راهکارها برای افزایش ایندکس شدن:
الف- استفاده منظم از کنسول گوگل برای درخواست ایندکس دستی
ب- اشتراک گذاری محتوا در شبکه های اجتماعی یا فروم ها
پ- بروزرسانی مداوم محتوای قدیمی و بهبود بخشیدن آن
ت- لینکسازی داخلی موثر از صفحات پرقدرت به صفحات جدید
با رعایت موارد بالا ایندکس شدن به خوبی اتفاق می افتد.
بخش چهارم: نکات طلایی رسیدن به رتبه اول
برای رسیدن به رتبه اول گوگل مسیر طولانی و سختی در پیش رو خواهید داشت اما با رعایت بعضی نکات اصولی و دقیق و استمرار در حفظ چارچوب ها و قواعد می توانید آرام آرام به سمت جایگاه نخست حرکت کنید.
در این قسمت به طور خلاصه به بعضی از این نکات می پردازیم:
1- ارتباط محتوا با عبارت جست و جو شده (Relevance):
الف- طول محتوا مناسب برای مثال بیش از 3 هزار کلمه برای مقالات مرجع و اصلی! و نوشتن مقالاتی با کلمات کلیدی این مقاله مرجع با تعداد کلمه ای بین 800 تا 1500 به همراه لینکدهی به این مقاله های فرعی
ب- کیفیت و اصالت محتوا به همراه پرهیز از هرگونه کپی برداری و نوشتن توسط هوش مصنوعی
پ- پاسخ مستقیم به نیاز کاربر بدون اضافه گویی و یا به کاربردن کلمات پیچیده و ساختار و جملات سردرگم کننده
ت- استفاده از کلمات کلیدی به صورت طبیعی و بدور از استفاده افراطی از این کلمات چون ممکن است الگوریتم های گوگل دچار اشتباه شوند که این مقاله برای انسان نوشته شده یا صرفا برای رتبه گیری در گوگل می باشد که تاثیر منفی خواهد داشت.
ث- استفاده هوشمندانه از هدینگ ها مانند تگ های h1 h2 h3 و پاراگراف بندی های منظم و اصولی.
ج- تولید محتوای همیشه سبز یا همان مقالاتی که در طول زمان اعتبار خود را از دست نمی دهند مثل آموزش ها و تعاریفی که از کلمات تخصصی حوزه های مرتبط با مفاهیم وب سایت شما وجود دارد.
چ- استفاده از پادکست ها و محتواهای ویدیویی برای پاسخگویی بهتر به نیاز کاربران و صرف زمان طولانی تر برای بودن در وب سایت.
2- اعتبار دامنه و صفحه (Authority)
هیچ وقت یک سایت تازه تاسیس با داشتن محتوایی به فرض یکسان با یک سایت قدیمی در یک رتبه قرار نمی گیرند! بله درست هست اعتبار و سن دامنه تاثیر بسیار مهمی در قرارگیری سایت شما در رتبه های بالا خواهد داشت بنابراین عوامل تاثیرگذار دیگر:
الف- تعداد و کیفیت بک لینک ها
ب- سابقه فعالیت و انتشار محتوای مفید در آن سایت
پ- تعامل دیگر سایتها با محتوای شما
3- ساختار فنی سایت (Technical SEO)
طبیعی هست هرچقدر سایت از نظر فنی بهینه تر باشد رتبه ای که گوگل به شما خواهد داد بالاتر می باشد . برای مثال:
الف- سرعت سریع بارگذاری صفحات زیر 3 ثانیه
ب- طراحی ریسپانسیو برای موبایل که امروز حتی از نسخه دسکتاپ هم اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
پ- استفاده از گواهینامه امنیتی https برای رمزنگاری صفحات سایت
ت- بهینه سازی تصاویر و کدها به همراه استفاده از پسوند WebP برای تصاویر و اضافه کردن تگ ALT مناسب برای SEO عکس ها
ث- از تگ های html به عنوان مثال تیتر ها زیر تیتر و متن ها به درستی استفاده کنید
ج- url ها باید منظم و خوانا باشد این مورد کمک زیادی خواهد کرد
چ- سایت از نظر کدنویسی باید استاندارد باشد و قوانین رعایت شده باشد.
ح- فایل robots.txt و نقشه سایت sitemap.xml باید حتما استفاده شود.
4- UX یا همان تجربه کاربری:
برای گوگل نظر کاربران اهمیت زیادی دارد در واقع مهمترین فاکتور می باشد پس اگر کاربران با سایت شما احساس راحتی می کنند گوگل هم به سایت شما اهمیت بیشتری خواهد داد.
تجربه کاربری خوب در وب سایت باعث افزایش رتبه می شود.
برای مثال فاکتور هایی نظیر:
الف- Responsive یا همان واکنش گرا بودن سایت
ب- به آسانی بررسی کردن و دسترسی به محتوا
پ- مطالبی با نظم و خوانایی بالا
ت -فونت ها و رنگ بندی اصولی مخصوصا وجود صفحه های سفید و موارد این چنینی به رتبه گیری بهتر وب سایت شما کمک شایانی می کند.
5- Core Web Vitals یا همان نکات ضروری وب:
یکی دیگر از مواردی که در بحث seo و رسیدن به رتبه های گوگل باید در نظر بگیرید بررسی لود سایت شما به صورت اصولی و تخصصی می باشد.
طبق آمار ها اگر وب سایت شما بیش از 4-5 ثانیه برای لود زمان نیاز داشته باشد 60 درصد کاربران خود را از دست می دهید دلیل آن هم واضح هست کاربران اینترنت صبور نیستند.
این مورد را می توان با ابزارهای آنلاینی نظیر Google PageSpeed Insights و GTmetrix بررسی کرد که پالس های خوبی برای آنالیز وب سایت به شما می دهد که بسیار کمک کننده هستند.
LCP:
اندازه گیری زمان بارگذاری بزرگترین بخش محتوای وب سایت که باید در کمترین زمان ممکن این بارگذاری انجام شود.
FID:
اندازه گیری تاخیر اولین تعامل کاربر با سایت که باید به شدت کم باشد و اولین تعامل کاربر با وب سایت در سریعترین زمان رخ دهد. برای مثال وقتی کاربر روی یک دکمه کلیک کند نباید برای پاسخ منتظر بماند.
CLS:
میزان جابجایی ناگهانی اجزای صفحه یکی دیگر از فاکتور های مهمی هست که باید رعایت شود نباید اجزای صفحه هنگام لود جابه جایی زیادی داشته باشند برای مثال فرض کنید کاربر می خواهد روی یک دکمه در سایت کلیک کند اگر ناگهان جابه جا شود تجربه بدی را برای کاربر به همراه دارد.
TTFB:
سرعت دریافت اولین بایت از سرور! یکی از مهمترین فاکتور های سرعت هر وب سایت ttfb یا همان time to first byte می باشد. هرچقدر ttfb کمتر باشد یعنی سرعت پاسخگویی سرور بالاتر می باشد در سایت های وردپرسی با نصب افزونه های کش تا حد زیادی می توان این سرعت را بهبود بخشید البته با ذکر این نکته که خود سرور هم باید واقعا قدرتمند باشد و درگیری منابع نداشته باشد.
6- بکلینکها (Backlinks) و اعتبار خارجی:
بک لینک یا همان لینک برگشتی در واقع لینکی هست که وب سایت دیگر به صفحات داخلی یا صفحه اصلی سایت شما می دهد و این لینک ها به منزله تایید وب سایت شما توسط سایت مبدا باشد طبیعی هست هرچقدر سایتی که به شما بک لینک می دهد اعتبار بالاتری داشته باشد بک لینک آن تاثیر مثبت تری خواهد داشت.
در خصوص بک لینک این موارد را مدنظر داشته باشید:
الف- تعداد و کیفیت لینک های خارجی که از وب سایت های دیگر دریافت می کنید از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
ب- تنوع منابع لینک دهنده و مرتبط بودن در حوزه کاری شما هم مورد دیگری هست که حتما باید چک شود.
پ- انکر تکست های مرتبط و متنوع و پرهیز از تکرارهای مداوم یک انکرتکست که در بالا در قسمت الگوریتم پنگوئن با ذکر مثال توضیح داده شد که چطور باعث افت رتبه شما خواهد شد.
ت- بک لینک ها باید طبیعی و کاملا مرتبط با سایت شما باشد.
ث- لینک سازی های تقلبی و خرید لینک ها باعث افت شدید سایت شما خواهد شد.
در حالت کلی شما می توانید گوگل را یک سیستم هوشمند داوری در نظر بگیرید که تنها هدف آن کمک به کاربران برای مشاهده بهترین نتیجه در گوگل باشد. بنابراین فراموش نکنید اگر قرار است در رتبه های بالا جستجو باشید باید محتوای ارزشمند تولید کنید و از نظر فنی به شدت قدرتمند و قوی ظاهر شوید و تجربه کاربری خودبی برای دیگران فراهم کنید.
7- تعامل کاربران با سایت:
باید علاوه بر اینکه سایت را از جنبه های فنی مورد بررسی قرار می دهید باید واکنش کاربران در مواجه با سایت هم مورد آنالیز قرار بگیرد و نقاط ضعف احتمالی برطرف شود.
الف- نرخ کلیک (CTR):
به درصد کاربرانی که بعد از دیدن یک لینک یا تبلیغ، روی آن کلیک می کنند که نشان دهنده جذابیت لینک یا توضیحات مربوط به لینک می باشد نرخ کلیک می گویند.
فرمول به دست آوردن نرخ کلیک برابر است: (تعداد کلیک / تعداد نمایش * 100)
برای مثال : اگر تعداد نمایش های لینک شما در گوگل 500 باشد و از این تعداد نمایش 60 نفر روی لینک شما کلیک کرده باشند نرخ درصد CTR شما = 12 درصد خواهد بود.
ب- نرخ پرش (Bounce Rate):
درصد کاربرانی که وارد سایت شما شده اند و بدون اینکه هیچ تعاملی با سایت شما داشته باشند برای مثال کلیک روی صفحات دیگر یا ایکون های سایت یا حتی اسکرول به پایین صفحه از سایت شما خارج می شود نرخ پرش نشان دهنده محتوای بی ربط یا تجربه کاربری ضعیف می باشد که عوامل دیگر مانند لود سایت هم حتی در این زمینه تاثیرگذار می باشد.
پ- زمان ماندن در صفحه (Dwell Time):
مدت زمانی که کاربر بعد از ورود از گوگل در صفحه میماند پیش از بازگشت به صفحه اصلی خود گوگل که نشان دهنده کیفیت و جذابیت محتوا برای کاربر است که پالس بسیار خوبی برای گوگل می فرستد تا رتبه شما را بهبود ببخشید.
ت- نرخ خروج (Exit Rate):
درصد کاربرانی که بعد از بازدید از یک صفحه خاص، به طور کامل از کل سایت خارج شدهاند نرخ خروج می گویند. که این آمار برای شناسایی صفحات مشکل دار بسیار مفید می باشد و اگر یک صفحه خاص عموما باعث خروج کامل کاربر از سایت می شود باید نسبت به بررسی مجدد صفحه یا محتوا اقدام کرد.
ث- نرخ تعامل (Engagement Rate):
این نرخ نشان می دهد چند درصد کاربران دارای تعامل فعال مثل کلیک یا اسکرول بودهاند که معیار بسیار مهمی هست و همیشه باید این نرخ تعامل را با جذابیت های ظاهری و لینک سازی های حرفه ای داخلی بهبود بخشید.
ج- میانگین صفحات در هر نشست (Pages per Session):
به تعداد صفحاتی که یک کاربر به صورت میانگین بعد از هر ورود به سایت مشاهده می کند هرچقدر این میانگین بالاتر باشد نشان دهنده علاقه بیشتر کاربران به صفحات مختلف سایت می باشد.
چ- نرخ تبدیل (Conversion Rate):
مهمترین شاخص این بحث ها نرخ تبدیل می باشد. نرخ تبدیل به درصد کاربرانی که به طور مثال اقدام به خرید، ثبت نام یا ارسال فرم می کنند که هدف نهایی یک وب سایت می باشد بنابراین با نرخ تبدیل بالا وب سایت شما به یکی از موفق ترین وب سایت های حوزه خود تبدیل خواهد شد.
بخش پنجم: ابزارهای کاربردی SEO
در قدم آخر برای اینکه شما بتوانید به درستی مشکلات سایت را شناسایی کنید از رقبای خود در کلمات کلیدی حساس را مورد آنالیز قرار دهید تا تصمیم های صحیح تری در خصوص SEO بگیرید باید با ابزارهایی آشنایی داشته باشید که به شما در این باره کمک خواهند کرد.
1- Google Search Console (GSC) :
گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای رسمی گوگل می باشد که برای برای مانیتور کردن حضور صفحات وب در نتایج جستجوی گوگل SERPs مورد استفاده قرار می گیرد.
این ابزار به سئوکاران اجازه میدهد که:
الف- بررسی کنند کدام صفحات ایندکس شدهاند و کدام نه و اگر ایندکس صورت نگرفته چه مشکلاتی وجود دارد.
ب- CTR یا همان نرخ کلیک را برای هر کوئری و URL مشاهده کنند.
پ- مشکلات خزش، نقشه سایت، خطاهای Mobile Usability و Index Coverage را پیگیری کنند و اقدام رفع مشکلات احتمالی کنند.
ت- بررسی کنند کدام صفحات توسط ربات گوگل کراول شده اند و مشکلات احتمالی مانند 404، 500، Redirect Error یا Soft 404 مورد بررسی قرار بگیرند.
هر مدیر وب سایتی باید سایت خود را در گوگل کنسول ثبت کند تا علاوه بر بررسی موارد گفته شده بتواند صفحات جدید سایت خود را به صورت دستی ایندکس کند و اگر مشکلی در نمایش یا ایندکس صفحات وجود دارد از آن آگاه شود.
2- Google Analytics 4 (GA4)
گوگل آنالیتیکس یکی دیگر از ابزار رسمی گوگل برای آنالیز رفتار کاربران وب سایت یا اپلیکیشن هست. این ابزار قابلیت های فنی فوق العاده ای را ارائه می کند که مدیران سایت به طور کامل می توانند رفتار کاربران ورود را با دقت زیر نظر داشته باشند.
موارد فنی:
الف- شناسایی بهترین صفحات سایت از نظر تعامل کاربران کدام است.
ب- بررسی نرخ تبدیل که نهایت هدف یک وب سایت می باشد برای مثال خرید کردن از سایت.
پ- تشخیص صفحات پرخروج که باعث خارج شدن کاربران از سایت می شوند و بهبود UX برای نگه داشتن کاربران به مدت طولانی تر در وب سایت.
ت- شناخت منابع ترافیک موثر که کاربران به چه صورت وارد سایت شده اند مانند (گوگل، ورود مستقیم، شبکه های مجازی یا ایمیل)
ث- بررسی نرخ تبدیل کمپینهای تبلیغاتی Google Ads
ج- بررسی اینکه چند درصد از کاربران از صفحه محصول به صفحه پرداخت رفتند؟
چ- کاربران قبل از خرید چه صفحات دیگری را چک کرده اند.
ح- چه کسانی وارد سایت شده اند (منبع، موقعیت مکانی، دستگاه، مرورگر)
خ- چه صفحاتی را مشاهده کردند و چه مدت در هر صفحه ماندند.
س- کاربران چه اقداماتی انجام دادهاند (کلیک، اسکرول، خرید، ثبتنام و …)
با گوگل آنالیتیکس تقریبا یک مدیر وب سایت به اشراف کامل اطلاعات از کاربران خود و رفتار آن ها می رسد که بسیار در تعیین سیاست های سایت مناسب می باشد.
3- ابزار Ahrefs / SEMrush
این دو ابزار نیاز شما در بررسی سئو خارجی و تحقیق در مورد کلمات کلیدی برطرف می کنند و ویژگی های خوبی نظیر:
الف- بررسی بک لینک ها
ب- آنالیز دامنه رقبا و بررسی اینکه با چه کلمه کلیدی در رتبه های بالا قرار دارند
پ- بررسی Content Gap یا شکاف محتوا به این مفهوم که چه کلمات کلیدی جدیدی رقبای شما دارند و شما ندارید.
ت- رتبه سایت به صورت روزانه در کلمات کلیدی مانیتور می شود
با این دو ابزار به خوبی می توان سایت ها را آنالیز و بررسی کرد و نتایج خوبی به دست آورد.
در مقاله بررسی سئو و عملکرد وبسایت با semrush این مورد را بررسی کردیم.
4- Google PageSpeed Insights و GTmetrix
Google PageSpeed Insights یک ابزار رایگان گوگل می باشد که برای تحلیل سرعت و عملکرد وب سایت مورد استفاده قرار می گیرد در خصوص این سایت در بالا توضیحاتی داده شده است.
این ابزار وقتی سایت را باز می کند آمارهایی نظیر زمان بارگذاری برای بزرگترین داده مانند عکس یا متن اصلی یا سرعت پاسخگویی سرور برای تعامل کاربر در اختیار شما قرار می دهد.
با این ابزار شما وب سایت خود را در دو نسخه موبایل و دسکتاپ می توانید بررسی بفرمایید. این ابزار پیشنهاد هایی نظیر بهینه سازی تصاویر فعالسازی کش و بهینهسازی JavaScript و CSS به شما ارائه می دهد.
توسعهدهندگان فرانتاند، DevOps، سئوکاران تکنیکال از این ابزار عموما استفاده مداومی دارند.
GTmetrix دیگر ابزاری مشابه با Google PageSpeed Insights می باشد که آمار هایی مشابه ای را در اختیار شما قرار می دهد و سایت شما را از کشور های مختلف برای مشاهده مورد آنالیز قرار می دهد که می توانید با سابق تست های قبلی خود مطابقت دهید.
5- Yoast SEO / Rank Math
دو افزونه به شدت کاربردی و معروف در زمینه سئو سایت های وردپرسی هست که به یک مدیر سایت کمک می کنند صفحات را از نظر خوانایی, کلمات کلیدی و تگ ها مورد بررسی قرار دهند.
به کمک این دو ابزار می توان نقشه سایت را تعریف کرد و صفحات را از نظر خوانایی برای بازدیدکنندگان مورد بررسی قرار داد.
این دو افزونه در اکثر سایت های وردپرسی مورد استفاده قرار می گیرند و کمک می کنند محتوا را برای موتورهای جستجو نظیر گوگل بهینه کنید.
Rank Math امکانات فنیتری مثل ریدایرکت و آنالیز داخلی سئو دارد ولی برای کاربران مبتدی تر Yoast SEO گزینه ساده تری محسوب می شود.
6- Google Trends
یکی دیگر از ابزار های رایگان به شدت کاربردی گوگل می باشد که شما می توانید کلمات کلیدی را به تفکیک زمان های مختلف برای مثال هفت روز گذشته یا از سال 2000 به امروز در موقعیت های جغرافیایی مختلف مورد بررسی کنید.
خلاصه ای از ویژگی های Google Trends:
الف- مقایسه چند واژه کلیدی از نظر محبوبیت
ب- یافتن ترند های فصلی
پ- پیشنهاد هایی با کلمات کلیدی مشابه برای رشد بیشتر سایت
ت- نمایش داده ها به تفکیک موقعیت جغرافیایی
با این ابزار به خوبی می توان دید بهتری نسبت به بررسی کلمات کلیدی و حتی کلماتی که قبل یا بعد از کلمات کلیدی اصلی قرار می گیرند و سرچ می شوند پیدا کرد و در سایت خود استفاده کرد.
ابزار های رایگان دیگری هم هستند که در این زمینه می توانند به شما کمک می کنند بنابراین به راحتی می توانید سایت خود و رقیبان را برای رسیدن به رتبه های بالا مورد بررسی قرار دهید.
بخش ششم : انتخاب هاست یا سرور مناسب!
در کنار تمام توضیحات داده شده در این مقاله باید انتخاب هاست یا سرور مناسب را هم مورد بررسی قرار داد. این بخش بسیار اهمیت بالایی دارد. از این جهت که اگر شما تمام کارهای گفته شده در قسمت های بالا را به درستی و اصولی انجام داده باشید تا زمانی که سایت شما همیشه در دسترس نباشد و آپتایم بالا نداشته باشد تاثیری نخواهند داشت.
برای مثال تصور کنید شما در یک تبلیغات کلیکی یا Google Ads قرار دارید یا حتی ورودی خوبی از خود گوگل دارید وقتی کاربران روی لینک ورود به سایت شما کلیک می کنند اگر سایت در دسترس نباشد تمام تلاش ها در کسری از ثانیه از بین می رود چون کاربران به سایت های مشابه و رقبا شما وارد می شوند بنابراین این همان نکته ای هست که باید در کنار تمام نکات بالا مورد بررسی قرار داد.
اما چطور باید یک هاست خوب داشته باشیم:
در ابتدا باید مشخص کنیم چه هاستی مناسب پروژه ما می باشد. چقدر ورودی داریم و چه بودجه ای را برای این وب سایت در نظر گرفته ایم. با مشخص شدن این عوامل به سراغ پارامتر های دیگر می رویم.
در تهیه یک هاست خوب فاکتور های بسیار زیادی دخیل هستند که باید مورد بررسی قرار بگیرند.
در این مقاله به اختصار به چند مورد اشاره می کنیم.
1- سرعت بالا:
یکی از مهمترین فاکتور های تهیه هاست بحث سرعت می باشد که سرور میزبانی کننده از نظر سخت افزاری تا چه اندازه قدرتمند و توان پردازشی بالا دارد.
2- منابع کافی:
اگر هاست تهیه شده از نظر منابع (Ram و Cpu) به اندازه کافی قدرتمند نباشد وب سایت شما در ترافیک های بالا ممکن است به حداکثر توان خود برسد و کاربران کندی شدیدی را تجربه کنند.
3- آپتایم 100% :
شاید گفتن آپتایم 100% از نظر فنی صحیح نباشد چون هیچ سرویسی در دنیا وجود ندارد که هیچ زمان قطع نشود! ولی باید هاستی انتخاب شود که میزان نوسان داون تایم بسیار کمی داشته باشد.
4- قیمت مناسب :
یک هاست از نظر قیمت باید منصفانه و معقول باشد و نباید با توجه به پروژه شما خیلی ارزان بی کیفیت یا خیلی گران بی دلیل باشد.
5- کنترل پنل سی پنل:
استفاده از سی پنل در انتخاب هاست به شما کمک می کند راحت تر پروژه را روی هاست قرار دهید یا از تغییرات را روی فایل ها اعمال کنید.
6- امنیت بالا:
سروری که سایت شما روی آن قرار می گیرد باید از نظر استفاده از فایروال ها و آنتی شل به همراه کانفیگ صحیح امنیتی به درستی راه اندازی شده باشد تا رخنه امنیتی از سمت سرور رخ ندهد.
7- پشتیبانی فنی 24 ساعته:
یک هاست خوب نیازمند یک پشتیبانی عالی می باشد تا در زمان قطعی یا مشکلات مربوط به سایت سریعا بررسی و رفع شود.
با در نظر گرفتن عوامل بالا انتخاب یک هاست مشخصا تاثیر بسیار مثبتی روی جایگاه شما در گوگل دارد.
برای سایت های فروشگاهی هاست ووکامرس یا هاست وردپرس گزینه مطلوبی می باشد و اگر شما یک سایت با ورودی بسیار بالا دارید هاست اختصاصی گزینه بسیار جذابی برای شماست تا درگیر مسائل مربوط به سرور و کانفیگ آن نشوید.
در پارس وب سرور شما می توانید از مشاوره های تلفنی, چت آنلاین و حتی سیستم تیکت برای مشاوره قبل خرید بهره مند شوید.
جمعبندی:
با درک عملکرد الگوریتم های گوگل و نقش Google Bot ها در بررسی و ایندکس صفحات در کنار تکنیک های مناسب SEO و بهره گیری از ابزار های آنلاین برای بررسی مداوم وب سایت می توان در مسیر موفقیت حرکت کرد.
دقت داشته باشید تمام موارد گفته شده برای جذب ترافیک ارگانیک, پایدار و هدفمند هست تا بتوان برند خود را در فضای دیجیتال تثبیت کرد.
فراموش نکنید سئو یک سرمایه گذاری بلند مدت محسوب می شود و تولید محتوای باکیفیت عنصری کلیدی در موفقیت می باشد.
باید با رعایت اصول فنی و ابزارهای تحلیلی باید فرصت ها را شناسایی کرد و گام های مثبت و محکمی در این راستا برداشت.
اگر به دنبال رتبه یک گوگل هستید نباید فراموش کنید مسیری حرکت به سمت آن مسیری پر از چالش و طولانی هست و باید با دقت به سمت آن حرکت کرد.