تفاوت دیتابیس SQL و NoSQL

مقایسه دیتابیس SQL و NoSQL
شاید بین توسعهدهندگان، نام SQL را زیاد شنیده باشید، اما باید بدانید که در سالهای اخیر بانکهای اطلاعاتی NoSql نیز توانستند در دل توسعه دهندگان جایگاه ویژه ای باز کنند و راه حل خیلی از مشکلات باشند. ساختار این دیتابیسها SQL و NoSQL است که آنها را در مواردی مانند نوع و چگونگی ذخیره اطلاعات از هم متمایز میکند. در این مقاله از پارس وب سرور قصد داریم درباره تفاوت میان دیتابیس SQL و NoSQL صحبت کنیم و آنها را با هم مقایسه کنیم.
برای مثال دیتابیس های SQL ساختارمند است، مثل یک کتاب راهنمای تلفن، که شامل ستونها و ردیفهایی برای ذخیره شماره و نام مخاطب است. اما بانکهای اطلاعاتی که رابطه ای نیستند را NoSql مینامند و باید دانست که دیتابیس NoSQL مبتنی بر سند رفتار میکند و توزیع شده است.
مانند چند پوشه که در هر پوشه اطلاعات مخصوص یک شخص قرار میگیرد. در واقع میتوان آن را به یک قفسه نامنظم از اطلاعات تشبیه کرد که در آن میتوانید اطلاعات را اندازه و شکلهای مختلف در قفسههایی قرار دهید که لازم نیست از پیش طراحی شده باشند.

ساختار SQL
اولین تفاوتها، از نوع ساختاردهی دادهها و ساختمان بندی شروع میشود. SQL بسیار روی این موضوع سخت گیر است و همه چیز باید مرتب باشد. مانند یک کتاب راهنمای تلفن. این مدل ساختار را شرکت IBM در سال ۱۹۷۰ طراحی کرده است. بانک اطلاعاتی SQL میتواند شامل چندین جدول مخلف باشد. موجودیتها در ردیف قرار میگیرد و برای نمایش دادههای مربوط به هر آیتم، از ستونها استفاده میکنیم. مانند نام ، شماره تلفن و آدرس و….
در واقع SQL زبان برنامه نویسی است که معماران بانکهای اطلاعاتی، برای ساخت بانک اطلاعاتی رابطه ای از آن بهره میگیرند. در MySQL با بهره از این حالت میتوان کوئریهایی را اجرا یا ویرایش کنید یا برگشت دهید یا حذف کنید یا حتی رکورد جدیدی اضافه کنید. یکی از دلایل محبوبیت بانک اطلاعاتی SQL این است که در پکیجهای توسعه مانند LAMP یا پشتههای مبتنی بر Ruby وجود دارند.
همچنین این موضوع میتواند برای پشتیبانی خوبی که از این بانکهای اطلاعاتی میشود هم باشد. برای برقراری درست روابط در SQL نیاز به یک اسکیما (Schema) دارید. میتوانید در مورد اسکیما در این مقاله بیشتر بخوانید.
Schema در بانک اطلاعاتی به چه منظور است ؟
در علم بانکهای اطلاعاتی، به رابطه میان جدول و نوع فیلدها، عمدتا schema گفته میشود. در یک بانک اطلاعاتی رابطه ای قبل از اینکه هرگونه داده ای وارد شود، ابتدا باید به صورت کامل و درست schema را تعریف کنیم.
برای اینکه یک بانک اطلاعاتی رابطه ای به درستی کار کند، دادههایی که شما وارد میکنید، لازم است که به صورت بسیار صحیح و ساختارمندی قرار بگیرند. وقتی یک شمای کلی یا schema درست را طراحی کنید، در بانک اطلاعاتی تان کمترین میزان افزونگی و یا ناهمخوانی دادهها را خواهید داشت.
این موضوع برای تجارتهایی با میزان ریسک پذیری بالا، بسیار حیاتی و لازم است. وقتی شمای کلی را به صورتی ضعیف طراحی کنید، بعدها به صورت کامل دچار سرگیجه و سردرد خواهید شد. وقتی شما در این مدل بخواهید که یک آیتم جدید را به شمای بانک اطلاعاتی تان وارد نمایید، نیاز دارید که تمام بانک اطلاعاتی را ویرایش کنید و همه موارد را با همدیگر همگام سازی کنید.
ساختار NoSQL
از NoSQLها چه میدانیم. غیر رابطه ای و توزیع شده
اگر دادههای شما، به صورت واضح تعیین نشده باشد یا ساختار درستی ندارند، باید بدانید که ساخت یک اسکیما (Schema) برایتان راحت نیست.
راه حل شما NoSQL است که خیلی انعطاف بیشتری نیست به همتای خود دارد. به زبان ساده به عنوان مثال، فکر کنید تمام اطلاعات مربوط به هم با هم در یک فولدر قرار بگیرد. اگر یک خبرگزاری یا یک وبلاگ از NoSQL استفاده کند، کل اطلاعات مربوط به یک مقاله در یک پوشه قرار میگیرد. تلاش برای ذخیره، پردازش و آنالیز دادههایی که ساختارمند نیستند، به طرفی میرود که بهتر است به دنبال یک جایگزین برای SQL باشید، در حقیقت بانک اطلاعاتی NoSQL سطح دسترسی و کار بسیار منعطف تری را به داده به شما میدهد.
تفاوت بانک اطلاعاتی NoSQL در مقابل SQL این است که در بانکهای اطلاعاتی NoSQL بجای اینکه دادهها در جدولها ذخیره شود، در سندها ذخیره میشود. از این طریق میشود دادههایی ساختاردهی نشده را مانند (تصاویر، مقالات، ویدیوها و موارد مختلف دیگر) در یک سند ذخیره کرد و به سادگی آنها را پیدا کرد.
در این حالت (NoSql)، دیگر برای ذخیره موارد مختلف از جداول استفاده نمیشود.
این موضوع درکپذیری بالاتری دارد، اما بخاطر داشته باشید که استفاده از این حالت نیازمند پردازش بیشتر و حافظه بیشتر نسبت به SQL است. درباره تفاوت میان دیتابیس SQL و NoSQL باید بدانید که بانکهای اطلاعاتی NoSQL مزیت دیگری نیز دارند و آن آسان بودن دسترسی است. دیتابیس SQL بیشتر به عنوان گزینه مناسبی برای اپلیکیشنهایی است که با زبانهای برنامه نویسی شئ گرا مانند جاوا، پایتون، پی اچ پی و… نوشته میشود.
اما NoSQL برای توسعه دهندگانی مناسب است که از طریق APIها به دادهها دسترسی پیدا میکنند و بدون اینکه نیاز به یادگیری SQL یا ساختار و معماری بانک اطلاعاتی آشنایی داشته باشند، میتوانند با آن کار کنند.
دلایلی برای استفاده از هردو
وقتی موضوع به تکنولوژیهای بانک اطلاعاتی مربوط می شود، نمیشود گفت که تنها یک راه حل کلی وجود دارد و تمام.
درست به همین دلیل است که بسیاری از شرکتها همزمان از هر دو سیستم بانک اطلاعاتی استفاده میکنند. با وجود آنکه ممکن است سرعت و مقیاس پذیری بالای NoSQL شما را شگفت زده کندT اما موارد دیگری نیز وجود دارد که در آن نیاز دارید که از یک سیستم بانک اطلاعاتی SQL استفاده کنید.
اما اگر از رشد نکردن و تغییر نکردن مداوم بانک اطلاعاتی تان مطمئن هستید، پس بدانید که SQL انتخاب بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.
وقتی قصد دارید تا اپلیکیشنهایی با سرعت بالا ایجاد کنید و بتوانید با دادههای بزرگ و مسئله ای مانند BigData کار کنید، بانک اطلاعاتی NoSQL میتواند انتخاب بسیار خوبی برای شما باشد. انجام این کار با بانکهای اطلاعاتی سنتیT کاری سخت و دشوار است، به همین دلیل برای انجام چنین کارهایی بانک اطلاعاتی مانند MongoDB، CouchDB و… انتخاب بسیار خوبی هستند.
در هر صورت انتخاب نوع بانک اطلاعاتی و دیتابیس پروژه به عهده شماست که با توجه به تمام نیازهای پروژهی خود بهترین تصمیم را بگیرید تا پروژه شما در بهینهترین و مناسبترین حالت ممکن بتواند کار کند.
امید واریم محتوای این مقاله ” تفاوت میان دیتابیس SQL و NoSQL ” مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
در صورت بروز هر گونه مشکل و یا سوال میتوانید درخواست پشتیبانی ارسال کنید تا همکاران بخش فنی، در اسرع وقت پاسخگوی سوالات شما باشند و راهنماییهای لازم خدمت شما ارائه شود. (ارسال درخواست پشتیبانی)
سایر مطاالب مشابه در زمینه دیتابیس که شما را به خواندن آنها دعوت می کنیم :
- ساخت دیتابیس mysql در سی پنل
- از چه دیتابیس هایی می توانم استفاده کنم؟
- مقایسه دیتابیس MySQL و MongoDB
- راهنمای کامل کولیشن collation پایگاهداده
- ساخت دیتابیس مونگو دی بی و اتصال به studio 3t
شرکت پارس وب سرور ارائه کننده انواع هاست نود جی اس ، هاست پایتون ، هاست لاراول و … آماده ارائه خدمات هاستینگ به توسعه دهندگان می باشد. هاست های پارس وب سرور از انواع دیتابیس (دیتابیس PostgreSQL ، دیتابیس MySQL ، دیتابیس MongoDB ) پشتیبانی میکنند.
























